• Home
  • ΑΚΡΑΤΑ
  • → Καλαμιάς

Καλαμιάς

Ο Καλαμιάς πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία στην αριστερή όχθη του Κράθι ποταμού, μια εύφορη γη με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και πολλές ιδιαιτερότητες. Αποτελείται από τρεις οικισμούς: Την Κάτω Ποταμιά, τον Ποταμίτικο Γιαλό και τον Καλαμιά

Ιστορικό

Από το 1821, οι Καλαμιώτες έδωσαν ηρωικό αγώνα για την πατρίδα, με πρωταγωνιστές τον Γεώργιο Στεφόπουλο, το Νικόλαο Λινάρδο, τον ιερέα Ιωάννη Οικονόμου και τον επίσης ιερέα, Παναγιώτη Σιάτα. Αργότερα, στον Ελληνοβαλκανικό πόλεμο στα 1912-13, το 1940-41 και κατά τον εμφύλιο πόλεμο, πολλοί κάτοικοι έπεσαν στα πεδία των μαχών. Τα ονόματα των θυμάτων έχουν αναγραφεί στο ηρώο του χωριού.

Το 1912, η κοινότητα Κάτω Ποταμιά περιλάμβανε το ομώνυμο χωριό, τον Ποταμίτικο Γιαλό και τον Καλαμιά. Η Κάτω Ποταμιά, αρχικά αποτελούσε το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Το 1972, η κοινότητα μετονομάστηκε σε Καλαμιάς και ανήκε στην επαρχία Καλαβρύτων ως το 1944, οπότε και διοικητικά προσαρτήθηκε στην επαρχία Αιγιάλειας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Καλαμιάς ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλαμιά, του πρώην Δήμου Ακράτας του Νομού Αχαΐας. Με το σχέδιο "Καλλικράτης" ανήκει πλέον στο Δήμο Αιγιαλείας. Ο Καλαμιάς έχει υψόμετρο 409 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,1462104151 και γεωγραφικό μήκος 22,2654859836

Η ανάπτυξη, η πρόοδος και η δημιουργία προϋποθέσεων επιβίωσης ξεκίνησαν το 1950 με τον αυτοκινητόδρομο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη μεταφορά νερού από ιδιωτικές πηγές για πόσιμο. Για την άρδευση των κτημάτων κατασκευάστηκαν γεωτρήσεις.Με αργά και σταθερά βήματα οι κάτοικοι άρχισαν να προκόβουν και να ανεβάζουν σταδιακά το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί νέοι έφυγαν μετανάστες στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και την Αμερική. Είναι εκείνοι που στη συνέχεια "επένδυσαν" στο χωριό, συμβάλλοντας οικονομικά σε έργα υποδομής και σε τεχνογνωσία.


Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού, βασιλικού ρυθμού ο οποίος ανεγέρθηκε το 1862. Όπως αναφέρει η σχετική επιγραφή, το 1937 ανακαινίστηκε με εράνους που έγιναν μεταξύ των κατοίκων αλλά κυρίως με συνεισφορές των ξενιτεμένων Καλαμιωτών. Τέλος, την περιοχή κοσμούν και τα εκκλησάκια του Αγ. Δημητρίου, του Αγ. Ανδρέα και του Αγ. Μηνά.

Στην κοίτη του ποταμού Κράθη, υπήρχε μικρό Μοναστήρι, του Αγ. Ιωάννη, όπου σε παρακείμενη σπηλιά φυλάσσεται οστεοφυλάκιο μοναχών. Παράμερα, στη θέση Κέρπινα, υπάρχει "του ασκητή η τρύπα", καταφύγιο εν ζωή ενός μοναχού. Η Κάτω Ποταμιά έχει δύο ενοριακούς ναούς, τον Αγ. Γεώργιο και τη Μεταμόρφωση καθώς και δυο ξωκλήσια, του Αγ. Νικολάου και του Προφήτη Ηλία. Το τελευταίο σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Το 1908 ιδρύθηκε παρθεναγωγείο που λειτουργούσε το χειμώνα στην Κάτω Ποταμιά και το καλοκαίρι στον Καλαμιά, όπως και το Δημοτικό. Το 1931 ο σύλλογος “Αναγέννηση”, με πρωτεργάτη τον Δ. Γκολφίνο, δραστηριοποιείται για την ανέγερση σχολείου. Μετά τη συγκινητική παραχώρηση εκτάσεων κατοίκων της περιοχής, με προσωπική δουλειά και μια μικρή κρατική επιχορήγηση, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ευεργέτης του χωριού υπήρξε ο γυμνασιάρχης Νικόλαος Γεωργίου, ο οποίος μετά το θάνατό του άφησε περιουσιακά στοιχεία στο χωριό, για κοινωφελείς σκοπούς. Προς τιμήν του, η κεντρική πλατεία του χωριού, πήρε το όνομά του. Σήμερα, πολλοί από τους κατοίκους είναι επιστήμονες, κατέχουν σημαντικά αξιώματα και θέσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό. Σήμερα ο σύλλογος "Αναγέννηση" εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.

Αρχαιολογικά Ευρήματα

Στα σύνορα Καλαμιά και Κάτω Ποταμιάς, στη θέση Έρημο Χωριό ή Σκεπαστό, έγιναν ανασκαφές. Η σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα αρχαιολογικής αξίας όπως έναν ταφικό πίθο, οστά νεκρών, τέσσερα αγγεία, ενώ σε μικρή απόσταση οι ανασκαφές μαρτυρούν την ύπαρξη νεκροταφείου και αρχαίου οικισμού.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τον Καλαμιά;

Είναι ένα πανέμορφο μέρος με απεριόριστη θέα, αμφιθεατρικά κτισμένο. Περιμετρικά του χωριού υπάρχει εξαιρετικό δάσος, κυρίως με πεύκα αλλά και έλατα, έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Για την ασφαλή επιβίωσή του, μαζί με τις αρχές φροντίζουν και οι κάτοικοι. Η περιοχή είναι καταπράσινη με πανέμορφα σύγχρονα κτίσματα (βίλες) και παλαιότερα κτίρια. Μια βόλτα προς την Κάτω Ποταμιά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Βαλιμή, δυτικά του Κράθη, συναντά ο επισκέπτης το βουνό Ψηλός Σταυρός, σε υψόμετρο 716μ.

Για τη φιλοξενία και τη διασκέδαση, κανείς δε μένει παραπονεμένος. Ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές με παραδοσιακά εδέσματα και ντόπιο κρασί σας περιμένουν. Οι κάτοικοι έχουν πάντα καλή διάθεση και το κυριότερο είναι ότι εκεί θα βρείτε όλη τη νεολαία της περιοχής. Ευτυχώς ο Καλαμιάς είναι από τις ελάχιστες περιοχές που κρατούν τη νεολαία στα σπλάχνα του, με αποτέλεσμα ελάχιστη μείωση του πληθυσμού.

Πληροφορίες - Πηγές

Το παρόν άρθρο βασίζεται σε πληροφορίες από το αντίστοιχο του Αντώνη Βλαχοδήμου στο εφημεριδοπεριοδικό "Νέοι Καιροί".

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία