Μοναστήρι

Το Μοναστήρι έχει πληθυσμό 286 κατοίκους Ο οικισμός βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της επαρχίας Αιγιαλείας και στη νοτιοδυτική πλαγιά του βουνού Ευρωστίνα σε υψόμετρο 650 μ. με εκπληκτική θέα του Κορινθιακού κόλπου και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι αγροτικές εργασίες είναι η βασική ασχολία των κατοίκων του οικισμού.

Παλιότερα ονομαζόταν Βεργουβίτσα. αναφέρεται για πρώτη φορά το 1700 στη βενετική καταγραφή Grimani ως "Verguviza" και από το 1835 ανήκει στο Δήμο Φελλόης. Αργότερα μετονομάστηκε σε Μοναστήρι και σήμερα πλέον αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αιγείρας. Σύμφωνα με απογραφή του 1700 γίνεται σαφές πως ο οικισμός προϋπήρχε.

Γειτονικοί οικισμοί είναι τα Ρογαίϊκα, Γεωργουλιάνικα και Καραμπασιάνικα. Η ονομασία Μοναστήρι προέρχεται από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Βεργουβιτσιώτισσα) που λέγεται και Μοναστήρι. Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού, Βεργουβίτσα, παραπέμπει στη σλαβική λέξη bergovica=όχθη και μια άλλη εκδοχή είναι πως είναι αλβανικής προέλευσης ονομασία από τις λέξεις verri-a=χειμαδιό, χειμερινός βοσκότοπος, guve=σπηλιά, βαθούλωμα στο έδαφος και την κατάληξη -itsa (verguvitsa), τόπος με σπηλιές για ξεχειμώνιασμα.

Όπως και τ’ άλλα χωριά, έγινε κοινότητα στις 18 Αυγούστου 1912 και αποτελείτο από τον οικισμό της Βεργουβίτσας, που ήταν η θερινή έδρα της κοινότητας και από τα Βεργουβιτσιώτικα καλύβια, έναν πολύ μικρό οικισμό στην περιοχή “Κόκκινος Βράχος” δίπλα στον Κριό ποταμό. Ο οικισμός “Βεργουβιτσιώτικα καλύβια” ήταν η χειμερινή έδρα της κοινότητας από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και είχε ορισθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών την 3η Σεπτεμβρίου 1915. Η κοινότητα Βεργουβίτσας μέχρι το 1944 υπαγόταν στην επαρχία Καλαβρύτων.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία, που αντλούνται από τις διάφορες απογραφές πληθυσμού από το 1851 έως το 1928. Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Ραγκαβής αναφέρει, ότι το 1851 στη Βεργουβίτσα κατοικούσαν 71 οικογένειες, με σύνολο 436 κατοίκων. Το έτος 1879 οι κάτοικοι ήταν 522. Το 1889 ήταν 465. Το 1896 καταμετρήθηκαν 502 κάτοικοι. Το έτος 1907, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει το μαζικό κύμα της μετανάστευσης, ο πληθυσμός μειώθηκε ελάχιστα σε 492. Το 1920 και όταν πλέον είχαν φύγει οι περισσότεροι, καταμετρήθηκαν 181 κάτοικοι. Ακόμα λιγότεροι παρουσιάζονται το έτος 1928, όπου η καταμέτρηση έγινε σε τέσσερις διαφορετικούς οικισμούς: Βεργουβίτσα 178 κάτοικοι, Γεωργουλιάνικα 39 κάτοικοι, Καραμπασιάνικα 38 κάτοικοι, Ροζέικα 78 κάτοικοι. Από το χωριό αυτό πήγαν στην Αμερική μέσω του λιμανιού της Νέας Υόρκης, σε διάστημα 14 ετών (από το 1906 έως το 1920) 58 άνδρες και μία γυναίκα.

Αξιοθέατα

Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Βεργουβιώτισσας. Εντυπωσιακός ναός βυζαντινού ρυθμού. Η εικονογράφησή του έγινε από δύο Αγιορίτες ζωγράφους. Κάτω από τον ναό υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου ναού, που ενώ κάποτε πιστεύονταν πως ήταν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φελλόης τελικά έχει αποδειχθεί πως είναι τα ερείπια κάποιου αρχαίου ναού και όχι της αρχαίας πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας με τις ανάγλυφες παραστάσεις του, το οποίο είναι επιχρυσωμένο με πραγματική σκόνη χρυσού

. Τα 9 εξωκκλήσια του.

Η Μαυροσπηλιά: Μεγάλη σπηλιά στα ανατολικά του χωριού. Χρησίμευε ως καταφύγιο των κατοίκων σε περιπτώσεις επιδρομών κατά την Τουρκοκρατία. Η είσοδος της είναι κλεισμένη με τοίχο που έχει πολεμίστρες.

Το οροπέδιο του βουνού Ευρωστίνα. Έχει καλλιεργήσιμη έκταση 3000 περίπου στρεμμάτων και ανεβαίνοντας κανείς σε αυτό, από το δρόμο αμέσως μετά από το χωριό Μοναστήρι, βλέπει όλη σχεδόν την ανατολική Αιγιάλεια, τον Κορινθιακό κόλπο και τα βουνά της Ρούμελης.

Πηγές

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία