• Home
 • Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για το aigiorama.gr

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν όσοι επισκέπτονται το aigiorama.gr

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Aigiorama.gr;
Το Aigiorama.gr ανήκει στην Raster/Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης, μια ατομική επιχείρηση με έδρα το Αίγιο.

Το site ανήκει στο δήμο Αιγίου;
Όχι, το Aigiorama.gr δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δήμο Αιγίου ή κάποιον άλλο δήμο. Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι είναι το Aigiorama Project;
Με τον όρο "Aigiorama Project" εννοούμε την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση οποιουδήποτε υλικού (φωτογραφίες, βιβλία, εφημερίδες, ήχο, βίντεο κτλ) που αφορά το Αίγιο και τις κοινότητές του. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την ενότητα.

Πως μπορώ να συμμετέχω στο Aigiorama Project;
Μπορείτε να συμμετέχετε με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως στέλνοντάς μας υλικό. Για περισσότερα διαβάστε αυτήν την ενότητα.

Με τι υλικό μπορώ να συνεισφέρω στο Aigiorama;
Με ο,τιδήποτε μπορεί να ψηφιοποιηθεί (είτε περνώντας το από ένα scanner, ή φωτογραφίζοντάς το). Διαβάστε αυτήν την ενότητα για περισσότερες πληροφορίες.

Έχω μια φωτογραφία από τον παππού μου που υπήρξε πρόσφυγας. Την χρειάζεστε;
Αν και σε γενικές γραμμές δεν απορρίπτουμε οποιοδήποτε φωτογραφικό υλικό, σε γενικές γραμμές δεν συγκεντρώνουμε φωτογραφικό υλικό που δείχνει ή αφορά μόνο πρόσωπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή αρκετές από τις σημερινές συνοικίες του Αιγίου υπήρξαν αρχικώς "προσφυγικές", αν στις φωτογραφίες απεικονίζεται στο φόντο έστω και κατ' ελάχιστο ένα σημείο του Αιγίου, τότε ναι, την χρειαζόμαστε. Ειδικά για φωτογραφίες προσφύγων, υπενθυμίζουμε ότι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου συγκεντρώνει ήδη τέτοιο υλικό, κατά συνέπεια ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε και εκεί.

Οι φωτογραφίες που έχω είναι πολύ παλιές και φοβάμαι να τις δώσω.
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Το Aigiorama.gr ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ, με άλλα λόγια αρχειοθετούμε ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ των αυθεντικών φωτογραφιών, κειμένων, εγγράφων και γενικά ό,τι υλικού μας παραδίδεται. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να μας δώσετε το υλικό: μπορείτε να το ψηφιοποιήσετε εσείς είτε φωτογραφίζοντάς το, ή σκανάροντάς το και να μας το στείλετε. Για τα χαρακτηριστικά και σχετικές οδηγίες διαβάστε αυτή την ενότητα.

Βρήκα ένα παλιό αντικείμενο στην αποθήκη του σπιτιού μου, σας ενδιαφέρει;
Εξαρτάται για τι αντικείμενο πρόκειται. Συχνά μας τηλεφωνούν ότι βρήκαν μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα παλιό σίδερο σε κάποιο πατάρι, αντικείμενα δηλαδή πολύ συνηθισμένα σε πολλά ελληνικά σπίτια. Το Aigiorama.gr παρουσιάζει και αρχειοθετεί αντικείμενα που έχουν άμεση, κατά κύριο λόγο, σχέση με το Αίγιο και την ιστορία του. Για παράδειγμα, μια παλιά ελληνική σημαία δεν είναι ένα αντικείμενο που μας ενδιαφέρει, αλλά αν είναι η παλιά ελληνική σημαία π.χ. του Γυμνασίου Αρρένων του 1927, τότε ναι, μας ενδιαφέρει. Σε κάθε περίπτωση και ειδικά για τα αντικείμενα, ενδεχομένως μπορείτε να απευθυνθείτε στο Μόνιμο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου, όπου φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα ή στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Έχω μερικές παλιές εφημερίδες αλλά δεν ξέρω αν τις χρειάζεστε.
Εφόσον πρόκειται για εφημερίδες του Αιγίου ή από την περιοχή της Αιγιάλειας, ναι, τις χρειαζόμαστε. Δεν συλλέγουμε εφημερίδες από άλλες πόλεις.

Φωτογραφίες και προσκλητήρια από γάμους και βαπτίσεις θέλετε;
Όχι, προς το παρόν δεν αρχειοθετούμε τέτοιες προσκλήσεις ή φωτογραφίες. Αυτό δεν αποκλείει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να το κάνουμε κι αυτό. Γενικά μιλώντας πάντως είναι καλό ό,τι νομίζετε πως μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρει αξία, να το κρατάτε ή να δημιουργείτε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο.

Θέλω να γίνω χορηγός. Τι πρέπει να κάνω;
Διαβάστε τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτή την ενότητα.

Πως μπορώ να διαφημιστώ στο Aigiorama.gr; Θα μου κοστίσει πολλά;
Έχουμε διάφορα πακέτα διαφημιστικά για όλους. Διαβάστε περισσότερα σε αυτή την ενότητα.

Είναι απαραίτητο να έχω δική μου ιστοσελίδα για να διαφημιστώ στο Aigiorama.gr;
Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Αν χρειάζεστε μία σελίδα, θα σας φτιάξουμε εμείς για ένα πολύ μικρό αντίτιμο. Για κανονική, επαγγελματικής ποιότητας και παρουσίασης ιστοσελίδα μπορείτε να επισκέπτεστε το εταιρικό site της Raster/Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης (www.raster.gr ), ιδιοκτήτριας του Aigiorama.gr, μιας εταιρίας που ασχολείται με την φιλοξενία και την κατασκευή ιστοσελίδων.

Είμαι τεχνίτης (οικοδόμος για την ακρίβεια). Μπορώ να αποκτήσω κι εγώ μια σελίδα στον επαγγελματικό οδηγό;
Φυσικά και μπορείτε. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε περισσότερα σε αυτή την ενότητα.

Θέλω κι εγώ μια σελίδα για την οικογένειά μου. Τι πρέπει να κάνω;
Διαβάστε πρώτα αυτή την ενότητα που περιγράφει σχετικά.

Γιατί πρέπει να κατεβάσω το Quick Time; Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε java στα πανοράματα;
Θα θέλαμε πολύ να χρησιμοποιήσουμε java, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τη χρήση της ανά σελίδα, δεδομένου ότι κάθε μία ξεχωριστή σελίδα του Aigiorama.gr τρέχει και άλλα κομμάτια κώδικα γραμμένου σε αυτή τη γλώσσα.

Μου αρέσουν τα πανοραμικά 360 μοιρών. Πως μπορώ κι εγώ να φτιάξω κάτι ανάλογο;
Καταρχήν χρειάζεστε μια κάμερα, σταθερό χέρι (ή καλύτερα ένα τρίποδο) και ένα πρόγραμμα για να τα ενώσει. Εμείς χρησιμοποιούμε την πλήρη έκδοση του Panorama Factory της Smokey City Design ( www.panoramafactory.com ) το οποίο είναι shareware με κάποιους περιορισμούς. Βέβαια, αν φτιάξετε κάποιο καλό πανοραμικό με σχέση το Αίγιο, θα θέλαμε να μας το στείλετε :-)

Τι είναι και σε τι χρησιμεύει το Adobe Acrobat Reader;
Το Adobe Acrobat Reader είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας και ανάγνωσης ψηφιακών εγγράφων.

Τι είναι το αρχείο .pdf; 
Το αρκτικόλεξο pdf ( Portable Document Format) σε ελεύθερη μετάφραση είναι η μορφή εκείνη ενός ψηφιακού αρχείου που μπορεί να διαβαστεί από έναν χρήστη μέσω ενός υπολογιστή, ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος που "τρέχει" σε αυτό. Ένα αρχείο .pdf μπορεί κανείς να το διαβάσει είτε "τρέχει" Windows, είτε MacOS, ή Linux.

Πως μπορώ να εκτυπώσω και τις δύο όψεις ενός αρχείου .pdf από έναν inkjet εκτυπωτή;
Αν ο εκτυπωτής σας διαθέτει εκτύπωση διπλής όψης τότε απλώς εισάγετε το χαρτί και το γυρίζετε όταν σας ζητηθεί από το πρόγραμμα εκτύπωσης. Αν όχι, τότε πρέπει να επιλέξετε για εκτύπωση αρχικά τις μονές σελίδες του αρχείου χωρισμένες με κόμμα (π.χ. 1,3,5,7....) και όταν αυτές τυπωθούν τις επανεισάγετε στον εκτυπωτή σας και ορίζετε να εκτυπωθούν οι ζυγές σελίδες του αρχείου επίσης χωρισμένες με κόμμα (π.χ. 2,4,6,8....).

Μου αρέσουν όλες οι φωτογραφίες που έχετε στο site. Υπάρχει τρόπος να τις κατεβάσω όλες;
Όχι, αυτό προς το παρόν δεν είναι δυνατό. Μελλοντικά προγραμματίζουμε την έκδοση ειδικού CD ή DVD με τις καλύτερες επιλογές.

Θέλω να εκτυπώσω και να κορνιζάρω μια φωτογραφία του site. Που μπορώ να βρω μια έκδοσή της σε υψηλή ανάλυση;
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο για φωτογραφίες που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο Aigiorama.gr και μόνο για έναν αριθμό από αυτές. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Γιατί δεν δημοσιεύετε τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα αυτών που σας έδωσαν τις φωτογραφίες;
Αυτό γίνεται κατά απαίτηση των ίδιων, αλλά και γιατί κι εμείς δεν θα θέλαμε να τους ενοχλεί κάποιος κάθε τρεις και λίγο ζητώντας τους τις φωτογραφίες για σκανάρισμα. Άλλωστε, γι' αυτό δημιουργήθηκε το Aigiorama.gr, ως μια ιστοσελίδα δηλαδή που θα παρέχει αντίγραφα αυτών των φωτογραφιών, ώστε να μην υπάρχει η περίπτωση να χαθεί κάτι από ένα τόσο πολύτιμο υλικό - το οποίο συν τοις άλλοις πολλοί αγνοούν ότι κατέχουν...

Έχω κι εγώ ένα site για το Αίγιο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες από το Aigiorama στο δικό μου site;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ φωτογραφίες οι οποίες αναφέρουν ως ιδιοκτήτη την Raster/Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης και ΜΟΝΟ αφού πρώτα έχετε επικοινωνήσει μαζί μας για να σας δώσουμε τη σχετική άδεια. Επίσης, πρέπει να δημοσιεύονται στα μέγεθος και στην ανάλυση που σας επιτρέπεται κάθε φορά, χωρίς άλλη αλλοίωση και η αναδημοσίευση σε άλλο site πρέπει να αναφέρει ρητώς ότι αυτές προέρχονται από το Aigiorama.gr προς το οποίο θα έχουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ link. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥ.

>Διαβάστε περισσότερα στους όρους χρήσης. Λυπούμαστε: παιχνίδια με τον κόπο των άλλων δεν έχει. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ AIGIORAMA.GR ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΛΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΩΞΗ. Τελεία και παύλα.

Εκδίδω ένα περιοδικό και αναρωτιέμαι αν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια από τις εικόνες και τις φωτογραφίες που διαθέτετε στο site.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ φωτογραφίες οι οποίες αναφέρουν ως ιδιοκτήτη την Raster/Χρήστος Κ. Μαυρόγιαννης και ΜΟΝΟ αφού πρώτα έχετε επικοινωνήσει μαζί μας για να σας δώσουμε τη σχετική άδεια. Επίσης, πρέπει να δημοσιεύονται στα μέγεθος και στην ανάλυση που σας επιτρέπεται κάθε φορά, χωρίς άλλη αλλοίωση και η αναδημοσίευση σε άλλο site πρέπει να αναφέρει ρητώς ότι αυτές προέρχονται από το Aigiorama.gr. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥ.

>Διαβάστε περισσότερα στους όρους χρήσης. Λυπούμαστε: παιχνίδια με τον κόπο των άλλων δεν έχει. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ AIGIORAMA.GR ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΛΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΩΞΗ. Τελεία και παύλα.

Μια φωτογραφία που έχετε στο site δείχνει και εμένα. Θα ήθελα να την κατεβάσετε.
Εφόσον πιστεύετε ότι κάποια φωτογραφία σας θίγει με οποιοδήποτε τρόπο, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την απομάκρυνσή της από τις σελίδες μας. Παρ' όλ' αυτά - και για λόγους τυχόν κακόβουλης εκμετάλλευσης του παρόντος δικαιώματος από κάποιους που θα θελήσουν να ισχυριστούν ψευδώς ότι είναι στη φωτογραφία - θα πρέπει να μας παράσχετε κάποια στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πράγματι αυτός που απεικονίζεται στην φωτογραφία είστε εσείς και όχι απλώς κάποιος που σας μοιάζει. Επίσης, αυτό ισχύει μόνο για ένα άτομο προσωπικά. Αν στις φωτογραφίες είναι κάποιος συγγενής σας, ή φίλος σας τότε θα πρέπει ο ίδιος να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι φωτογραφίες δημοσιεύονται καλή τη πίστη και φυσικά ελέγχονται πριν ανέβουν. ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΓΥΜΝΕΣ, ΑΙΣΧΡΕΣ Ή ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία