► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Διομήδης Πολυχρονιάδης

(Αίγιο ; - Αίγιο 1892)

Έβδομος κατά σειρά δήμαρχος του Αιγίου.

Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από την Κερπινή των Καλαβρύτων. Μετά το θάνατο του πατέρα του, Πολυχρόνη Αθανασίου (την εποχή εκείνη τα παιδιά έπαιρναν ως επίθετο το όνομα του πατέρα, εξ ου και Πολυχρονιάδης) ανέλαβε την ανατροφή και τις σπουδές των ανήλικων αδελφών του Σπήλιου, Αθανασίου και Γεωργίου. Ο Διομήδης Πολυχρονιάδης είχε τελειώσει το Γυμνάσιο Πατρών και ως εκ τούτου, αφού επί μερικά χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δασκάλου, προσελήφθη ως γραμματέας του δήμου Αιγίου επί Δημαρχίας Ρωμανιόλη. Από τη θέση αυτή θα κτίσει την πολιτική του καριέρα εν μέσω έντονων πολιτικών παθών τα οποία από την πρώτη του κιόλας θητεία θα του απειλήσουν τη ζωή: οι πολιτικοί του αντίπαλοι μίσθωσαν κακοποιό από την Κόρινθο για να τον σκοτώσει, αλλά τελευταία στιγμή ο Πολυχρονιάδης θα δωροδοκήσει τον υποψήφιο εκτελεστή του με διπλάσια λεφτά...

Πρώτη φορά εκλέχτηκε το 1866, χρονιά που επίσης για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε η ψηφοφορία δια σφαιριδίου. Επί Δημαρχίας του φτιάχτηκε το πρώτο υδραγωγείο της πόλης που διοχέτευε νερό στους κατοίκους από τη θέση Περδικάκι της Βόβοδας (Μαυρίκι). Χάραξε την παραλιακή ζώνη της πόλης μέχρι το σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο και κατασκεύασε στη μέση της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων πολυτελέστατη κρήνη με κεφαλές λιονταριών. Το 1870 επανεκλέχτηκε και το 1872 τοποθέτησε δημόσιο φωτισμό στο Αίγιο αποτελούμενο από 25 φανάρια λαδιού που τα έβαλε στα πιο κεντρικά σημεία.

Μετά το 1874, δηλαδή το τέλος της δεύτερης θητείας του, δεν επανεκλέχτηκε Δήμαρχος, αλλά εξακολούθησε να ασχολείται με την πολιτική διαδεχόμενος τον Κ. Θεοδώρου στην ηγεσία του κόμματος.

Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1892

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία