► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Ενδεχομένως να πρόκειται για τον πρώτο και τον πιο παλιό Ναό της πόλης καθώς ο αρχικός ναός είχε κτισθεί πολύ πριν το 1700 και αναφέρεται και αυτός στο Ενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας.

Στη θέση του ναού κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το Ηραίο. Κατά τη Βενετοκρατία ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης του Αιγίου και αποκαλούνταν «Παναγία των Ξένων», ενώ για ένα διάστημα κατά την Τουρκοκρατία εορταζόταν ως η Πολιούχος του Αιγίου. Ο περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ αναφέρει την ύπαρξη του ναού στο βιβλίo του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (Voayage dans Grece) που γράφτηκε το 1815. Ο παλιός ναός καταστράφηκε όπως και της Φανερωμένης από το σεισμό του 1861.

Απο το μεγάλο σεισμό που έγινε στο Αίγιο έπεσε το καμπαναριό που ήταν πρόσφατα κατασκευασμένο και κατέστρεψε την μία πλευρά του Ναού με αποτέλεσμα το εκκλησίασμα για αρκετό καιρό να παρακολουθεί τις θείες λειτουργίες και τις τελετές σε ξύλινο παράπηγμα μέχρι που με πρωτοβουλία των επιτρόπων και του λαού συγκεντρώθηκαν χρήματα και χτίστηκε πάλι. Ο νεότερος ναός βασίστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ (όπως οι περισσότεροι παλαιοί ναοί του Αιγίου).

Σήμερα ο ναός δεν είναι επισκέψιμος καθώς εκτελούνται εργασίες αναστύλωσης του μετά τις ζημιές που έπαθε από τον σεισμό του 1995. Ακόμα κι έτσι όμως παραμένει ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς από πλευράς αρχιτεκτονικής όχι μόνο της πόλης, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.


 

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία