Διατροφοφαρμακευτικά στοιχεία
Οι τελευταίες διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση ποικιλίας «διαθρεπτικών» τροφίμων (nutritiousfoods), τα οποία στο πλαίσιο της συνιστώμενης θερμιδικής πρόσληψης παρέχουν μία ποικιλία θρεπτικών και ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία συστατικών.
Ως «διαθρεπτικά» χαρακτηρίζονται τρόφιμα τα οποία παρέχουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κ.τ.λ.) αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδουν.
Χαρακτηρίζονται, επίσης, ως «λειτουργικά» τρόφιμα αυτά που έχουν βιολογικώς ενεργά συστατικά.