Ιστορικό Δ. Δ. Κρήνης

Ο οικισμός Κρήνης (παλαιότερη ονομασία Αράχοβα), ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 760μ., με αποτέλεσμα να μην έχει σταθερό πληθυσμό αφού πολύ κάτοικοι μετακινούνται προς την Άκολη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, και ο οικισμός Μικρόνι, με λίγους μόνιμους κατοίκους, αποτελούν τη τοπική κοινότητα Κρήνης.

Αναφέρονται αρχικά, σύμφωνα με βενετική καταγραφή και το κτηματολόγιο Βοστίτσας, από το 1700 οι οικισμοί Αράχοβα, Λαλικώστα και Φράγκα. Το 1835 οι οικισμοί Αράχοβα και Φράγκα ανήκουν στο δήμο Μεγανήτιδος και ο οικισμός Λαλικώστα στο δήμο Παναχαΐας. Με τη μετέπειτα συγχώνευση των Δήμων, το 1840, οι οικισμοί Αράχοβα και Φράγκα εντάσσονται στο Δήμο Αιγίου και ο οικισμός Λαλικώστα στο δήμο Ερινεής.

Από το 1848 οι οικισμοί Λαλικώστα και Φράγκα αναφέρονται χωρίς σταθερό πληθυσμό, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνταν προς τη περιοχή των Φαρρών χωρίς βέβαια να εγκαταλείψουν οριστικά τους οικισμούς. Μέχρι που το 1912 παύουν να εμφανίζονται και σε διοικητικές αποφάσεις. Ενώ ο οικισμός Αράχοβα αναγνωρίζεται ως κοινότητα και μετονομάζεται σε Κρήνη (1956). Ως το 2010, μαζί με τον οικισμό Μικρόνι, αποτέλεσαν το τοπικό διαμέρισμα Κρήνης του δήμου Συμπολιτείας. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι περισσότεροι κάτοικοι του οικισμού ήταν αρβανίτικης καταγωγής και μιλούσαν την αλβανική γλώσσα. Ο σημερινός οικισμός Λαλικώστα, ο οποίος έχει μετονομαστεί σε Βεραίϊκα γιατί αποτελείται κυρίως από ιδιοκτησίες της οικογένειας Βέρα, δεν έχει μόνιμους κατοίκους παρά υπάρχει μόνο για παραθέριση.

Ο οικισμός Μικρόνι προϋπάρχει από τη Τουρκοκρατία ως παραθεριστικός οικισμός και μέχρι τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο όπου και κάηκε από τους Γερμανούς. Μάλιστα αναφέρεται ότι ως το 1944 ο οικισμός διέθετε φούρνο, μπακάλικα και τυροκομείο το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1980. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.

Η ονομασία Αράχοβα προέρχεται από τις λέξεις arre που σημαίνει καρύδια και οβα (τόπος με καρυδιές). Μια άλλη εκδοχή είναι από το κέλκτικο rach που σημαίνει διάβαση, ή το ουαλικό tych που σημαίνει στενή κοιλάδα. Η ονομασία Λαλικώστα πιθανολογείται πως προέρχεται από το όνομα του ανθρώπου που δημιούργησε τον οικισμό.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία