Λαογραφία, ΙΛΕΑ

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.)

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ),είναι πολιτιστικό σωματείο, και έχει έδρα το Αίγιο. Σκοποί της - σύμφωνα με το καταστατικό της - είναι:

  1. η επικοινωνία και συνεργασία των ενασχολουμένων με την Ιστορία, τη Λαογραφία και την Αρχαιολογία του τόπου μας,
  2. η συντονισμένη αναζήτηση και διάσωση του ιστορικού, Λαογραφικού και αρχαιολογικού υλικού, καθώς και η διάσωση και ανάδειξη των μύθων και τραγουδιών του τόπου μας,
  3. η προστασία των μνημείων και των παραδόσεών μας (προφορικών, γραπτών και καλλιτεχνικών) και
  4. η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού- και ιδίως της νεολαίας μας- για την τοπική ΙΣΤΟΡΊΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Βασικοί στόχοι, για την πραγματοποίηση των σκοπών αυτών ήταν η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου και η έκδοση περιοδικού. Και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν με μεγάλη επιτυχία, καθώς το ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ λειτουργεί, με χιλιάδες εκθέματα και καθημερινές επισκέψεις σχολείων, όλων των βαθμίδων και πολλών άλλων πολιτών, ενώ η έκδοση του περιοδικού « ΡΙΖΕΣ» εκδίδεται με πολύ μεγάλη αποδοχή και απήχηση, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερες αναφορές και αφιερώματα σε τόπους, πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα της Αιγιάλειας.Η εκδοτική προσπάθεια της ΙΛΕΑ όμως δεν περιορίζεται μόνο στην έκδοση του περιοδικού, αλλά εκδίδει και επετειακά κείμενα, ημερολόγια, καθώς και επανεκδόσεις αξιόλογων και δυσεύρετων ιστορικών πηγών. Σημαντικό εκδοτικό επίτευγμα της ΙΛΕΑ είναι και το ιστορικό ημερολόγιο του 2010,που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα του 1826-27, όταν είχε καταλάβει την περιοχή μας, ο Ιμπραήμ πασάς.

Η ΙΛΕΑ, διοργανώνει επίσης επετειακές εκδηλώσεις - και πολιτιστικές - σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Ακόμα, διοργανώνει εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία και χώρους με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Επιτυχής ήταν και η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίαςκ. Κωστή Στεφανόπουλο, το 2003.

Η ΙΛΕΑ, συμμετέχει επίσης σε Ευρωπαϊκά πολιτιστικά Προγράμματα,όπως «Ο ιστός της Αράχνης», όπου συμμετείχαν ως εταίροι,η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τυννησία και η Ελλάδα, με στόχο την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στον τομέα της ένδυσης .Και γενικά ανταλλάσσει επισκέψεις,ιδέες και πολιτιστικά στοιχεία, με στόχο διεύρυνση των γνώσεων

To εκδοτικό έργο της ΙΛΕΑ

Κατά τη διάρκεια του βίου της ΙΛΕΑ, επιτελείται ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό έργο, ενταγμένο κι αυτό στους αρχικούς της στόχους, που ήταν κυρίως η έκδοση ενός περιοδικού εντύπου, όπου θα βρίσκουν εστία αναφοράς , ιστοριοδίφες (επιστήμονες και μη), λαογράφοι, άνθρωποι που ασχολούνται με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, το περιβάλλον, και γιατί όχι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Η έκδοση ενός εντύπου που θα αναδεικνύει την ιστορία και τις χάρες κάθε χωριού της περιφέρειας της Αιγιάλειας, χωριστά, με ειδικά αφιερώματα. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα με την έκδοση του περιοδικού "ΡΙΖΕΣ". Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 10 τεύχη των "ΡΙΖΩΝ" με έτος έναρξης το 1998:

  • 1ο τεύχος: Αφιερωμένο στο ΔΙΛΜΑ (Φεβρ. 1999), παρουσιάστηκε στο ΠολυΤεχνείο Ακροαμάτων και Θεαμάτων στις 17-2-1999, από τον καθηγητή Νεοελληνικής του Παν/μίου Πάτρας κ. Σωκράτη Σκαρτσή.
  • 2ο τεύχος: Αφιερωμένο στον αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλάρα, που πέθανε στις 6-6-1999.
  • 3ο τεύχος: Κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2001, με εκτενές αφιέρωμα στον αείμνηστο ιστορικό και δήμαρχο Αιγίου, Γεώργιο Παναγόπουλο, αλλά και στις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στα θύματα της Κατοχής του 1940 - 44.
  • 4ο τεύχος: Παρουσιάστηκε στη Φτέρη στις 17-8-2002, από τον ιατρό- καθηγητή Παν/μίου Αθήνας κ. Κων/νο Πουρναρόπουλο, καθώς ήταν αφιερωμένο στη μαγευτική Φτέρη.
  • 5ο τεύχος: 18-10-2003, στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του Αιγίου, παρουσιάσαμε το 5ο τεύχος του περιοδικού "ΡΙΖΕΣ", αφιερωμένο σ' αυτούς. Το περιοδικό παρουσίασε η ποιήτρια κ. Λέτα Κουτσοχέρα. 10
  • 6ο τεύχος: 27-8-2004: Αφεριωμένο στην Τράπεζα, το τεύχος αυτό, παρουσιάστηκε εκεί από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, στα πλαίσια μεγάλης εκδήλωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Τράπεζας. Την επιμέλεια της όλης οργάνωσης είχε ο κ. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, μέλος του Συλλόγου και της ΙΛΕΑ.
  • 7ο τεύχος: 17-9-2005: Το 7ο τεύχος του "ΡΙΖΕΣ" ήταν αφιερωμένο στην Ανατολική Αιγιάλεια - Ακράτα. Παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Παν/μίου Πάτρας κ. Αθανάσιο Φωτόπουλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακράτας, στα πλαίσια μουσικής εκδήλωσης του Συλλόγου "Αναγέννηση Ακράτας".
  • 8ο τεύχος: 26-1-2007: Στα πλαίσια εκδήλωσης για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, έγινε η παρουσίαση του 8ου τεύχους του "ΡΙΖΕΣ", που ήταν αφιερωμένο στον Ανδρέα Λόντο για τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατό του.
  • 9ο τεύχος: 9-8-2009: Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Συμπολιτείας παρουσιάσαμε το περιοδικό μας στην παραλία Αβύθου, το οποίο και ήταν αφιερωμένο στο δήμο Συμπολιτείας (άρθρα , ιστορία, αρχαιολογία και πολλές αναφορές σε όλα τα χωριά του δήμου). Παρόντες ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής κ. Κώστας Σπηλιόπουλος κ.ά. ** Την περίοδο 2010-2012, το περιοδικό μας δεν κυκλοφόρησε στα τακτά χρονικά πλαίσια, λόγω της οικονομικής κρίσης, που όλοι βιώνουμε.
  • Το 1994, συμπληρώνονταν 150 χρόνια Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων έκανε διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι, δόθηκε το έρεισμα στην ΙΛΕΑ και εξέδωσε ένα σπουδαίο βιβλίο - το πρώτο της εκδοτικό επίτευγμα - με τίτλο "Η Συμβολή της Βοστίτσας στην εγκαθίδρυση του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844)". Στο βιβλίο αυτό εργάστηκαν κυρίως τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΛΕΑ: Κώστας Ριζόπουλος, Αγγελική Μούζουλα, Παναγιώτα Γκίκα, Ντίνος Πετσόπουλος, Ανδρέας Μαγκλάρας, Μαίρη Αργυροπούλου, Βάνα Μπεντεβή ( που είχε και όλη την επιμέλεια της έκδοσης). Το βιβλίο εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο κ. Στιβαχτοπούλου στο Αίγιο. Η ΙΛΕΑ εισέπραξε τιμή γι' αυτό το έργο, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έστειλε συγχαρητήριο έγγραφο, ενώ το Υπουργείο Παιδείας το ενέκρινε και υπάρχει στις σχολικές Βιβλιοθήκες. Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κος Χρήστος Λυριντζής, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αιγίου, στις 26-1-1995.
  • Γνήσιες ιστορικές πηγές της περιοχής μας είναι ελάχιστες. Μεταξύ τους, ένα βιβλίο του Αλέξ. Αλεξανδρόπουλου από τον Αχλαδιά, που εκδόθηκε το 1919 και είναι δυσεύρετο. Γι' αυτό και η ΙΛΕΑ ανέλαβε να ανατυπώσει το βιβλίο αυτό, με επιμέλεια της Βάνας Μπεντεβή και εξ ολοκλήρου το κόστος ανέλαβε η αείμνηστη Αγγελική Αλεξανδροπούλου, ανηψιά του συγγραφέα. Το βιβλίο "Ιστορία και Τοπογραφία της Πτέρης μετά των χειμαδίων αυτής", παρουσιάστηκε στον Αχλαδιά, από τον αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλάρα και τη Βάνα Μπεντεβή, το Μάρτιο του 1995.
  • Μια πολύ σημαντική δουλειά έρευνας, τα τοπικά γεγονότα του 1821 από τις ιστορικές πηγές είναι το ημερολόγιο για το 2010! Ένα συλλεκτικό ημερολόγιο τοίχου, μεγάλων διαστάσεων, που συμπεριλάμβανε 12 (όσοι και οι μήνες) ιστορικά γεγονότα του 1821, που συνέβησαν εδώ, στην Αιγιάλεια και περιέχει εξαίρετη σχετικά με τα γεγονότα - εικονογραφία! Ένα έργο ακριβό μεν, αλλά μοναδικό! Όλη αυτή η δουλειά ανήκει αποκλειστικά στη Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρο της ΙΛΕΑ.
  • Βιβλία που ενδιαφέρουν ιστορικά και αφορούν τον τόπο μας, υποστηρίζονται εκδοτικά και οικονομικά, όπου είναι εφικτά, από την ΙΛΕΑ. Έτσι, συμπεριλήφθηκε στις εκδόσεις της το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο - ιστορικό ντοκουμέντο - του συμπολίτη και μέλους της ΙΛΕΑ, Πάνου Σπ. Παναγόπουλου (φαρμακοποιού), με τίτλο "ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Η μάχη του Αιγίου, 23 Φεβρουαρίου 1948" (εκδόσεις ΙΛΕΑ).
  • Ένθετα στα περιοδικά έχουν εκδοθεί:
    α) Αφιέρωμα στη σταφίδα (επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή- Εύη Μέγαρη)
    β) Ανδρέας Αναστασόπουλος ( επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή)
    γ) Γεώργιος Παναγόπουλος (επιμέλεια Βάνα Μπεντεβή)

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία