► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Ανδρέας Μιχαλόπουλος

(Αίγιο -, Αίγιο 1884)

Πολιτικός, Δήμαρχος Αιγίου (1874 - 1877), βουλευτής Αιγιαλείας (1864-1871,1872) και δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στο Αίγιο και καταγόταν από πλούσια αρχοντική οικογένεια. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Αιγίου ενώ είχε διδαχτεί την γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Υπήρξε ο πρώτος εκδότης εφημερίδας στο Αίγιο. Ο πρώτος σοσιαλιστής πολιτικός της χώρας μας. Ο πρώτος δημοσιογράφος δήμαρχος Αιγίου (1874-1877). Ο πρώτος πολιτικός αρθρογράφος, σχεδόν ολόκληρου του ελληνικού Τύπου. Τα άρθρα του καλύπτουν σχεδόν τα 2/5 της όλης ύλης των δύο εφημερίδων του: Του «Φιλόδημου» (1866-1883) και της «Νέμεσης» (1872-1877).

Πριν την έκδοση των δύο εφημερίδων του αναπτύσσει την παρακάτω δραστηριότητα, σε πανελλήνιο επίπεδο:

 • Συγκροτεί εκστρατευτικό σώμα με 80 Αιγιώτες και συμμετέχει στον Κριμαϊκό πόλεμο.
 • Με την εκστρατευτική του ομάδα ενίσχυσε το στρατόπεδο του Πέτα.
 • Υπηρέτησε (1857-1858) ως Αστυνόμος Αιγίου.
 • Πρωτοστατεί στην κίνηση για έξωση του Όθωνα.
 • Εκλέγεται (1862) πληρεξούσιος στην Εθνική Συνέλευση.
 • Γράφει, τυπώνει και κυκλοφορεί (1862) το Σοσιαλιστικό μανιφέστο: «Δοκίμιον Αναθεωρήσεως του Κοινωνικού οργανισμού, όπου διατυπώνει τολμηρές κι ακραίες ιδέες (για την εποχή τους) περί αλλαγής του συντηρητικού και φαύλου κοινωνικού και πολιτικού συστήματος, άνευ αίματος και βίαιων ανατροπών»!

Το 1857 ήταν αστυνόμος Αιγίου και από τη θέση αυτή αναμείχθηκε στην έξωση του Όθωνα. Για τον λόγο αυτό εξελέγη πληρεξούσιος στην Εθνική συνέλευση του 1862. Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος αποφασίζει να εκθέσει βουλευτική υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές που θα γίνονταν προς τα τέλη του 1866. Γι' αυτό κι από τις αρχές αυτού του χρόνου προβαίνει στην έκδοση του «Φιλόδημου», από τις στήλες του οποίου αρθρογραφεί και ξεκινάει δριμύτατους δημοσιογραφικούς αγώνες για να πετύχει:

 • Εξυγίανση των δημοτικών πραγμάτων με καθιέρωση σωστής και συνετής διαχείρισης, διαφάνειας, κατάργησης του ρουσφετιού, αξιοκρατίας και σεβασμό του πολίτη.
 • Κατάργηση της αισχροκέρδειας των σταφιδεργοστασιαρχών σε βάρος του μόχθου των σταφιδοπαραγωγών.
 • Απαλλαγή της πολιτικής ζωής της χώρας από τυχοδιώκτες, κερδοσκόπους και φαύλους, τονίζοντας ότι: «η πολιτική πρέπει να παύσει να είναι το ανέντιμον παίγνιον, εις το οποίον οι πονηρότεροι και οι λησταί κερδίζουν...».

Οι ιστορικοί και οι κριτικοί των δημοσιογραφικών αγώνων του Ανδρ. Μιχαλόπουλου τονίζουν: - «Ως δημοσιογράφος είναι μαχητής ακατάβλητος. Τα άρθρα του σοβαρότατα δι' επαρχιακήν εφημερίδαν απευθύνονται εις το πέραν της μικράς του πόλεως, πανελλήνιον κοινόν και είναι διατυπωμένα εις γλώσσαν αυστηράν και δηκτικήν και οι χαρακτηρισμοί του τολμηροί και πολλάκις ωμότατοι...». (Αρίστου Σταυρόπουλου: «Ιστορία του Αιγίου», σελ. 502). Εκτός από τον ιστορικό του Αιγίου Αρ. Σταυρόπουλο που επικαλεστήκαμε τη γνώμη του για τους κοινωνικούς αγώνες του Ανδρ. Μιχαλόπουλου, κι άλλοι ιστορικοί και κριτικοί επαινούν το έργο του:

«Ανθρωπιστής, αλτρουιστής, πρωτοπόρος σοσιαλιστής, ήθελε μια κοινωνία που να ικανοποιεί τα δίκαια του λαού... Προοδευτικό πνεύμα με σοσιαλιστικό πρόγραμμα, ζούσε στην εποχή του, εκατό χρόνια μπροστά απ' αυτήν...» (Γ.θ. Παπαγεωργίου).

«Παρέμεινε ένας ρομαντικός επαναστάτης...» (Κ. Τριαντάφυλλου).

Ένα σοβαρό στοιχείο της πίστης κι αφοσίωσης του στη δημοσιογραφία και την έκδοση εφημερίδων είναι το γεγονός της αγοράς και συγκρότησης δύο ιδιόκτητων τυπογραφείων. Το πρώτο, που τύπωνε τη «Νέμεση» καταστράφηκε από τους τραμπούκους του αντίπαλου κόμματος του Κ. Θεοδώρου. Το δεύτερο το εγκατέστησε μέσα στο σπίτι του, για να μη το καταστρέψουν κι αυτό οι τρομοκράτες, πολιτικοί του αντίπαλοι.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία