► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Ινοκέντιος Ρωμανιώλης

(Ανκόνα Ιταλίας 1805 - Αίγιο 1874)

Έκτος κατά σειρά δήμαρχος του Αιγίου (1854 - 1866).

Γεννήθηκε το 1805 στην Ανκόνα της Ιταλίας από Ιταλούς γονείς και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος επαναστατικών οργανώσεων της Ιταλίας (πιθανότατα των Καρμπονάρων) που αντιμάχονταν την Αυστριακή κατοχή. Θέλοντας να ξεφύγει από τη σύλληψή του καταδιωκόμενος ήλθε στην Ελλάδα το 1831 και κατατάχτηκε στο στρατόπεδο της Βόνιτσας στην οποία ακόμη διεξάγονταν μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Με την πλήρη απελευθέρωση της περιοχής ήλθε στο Αίγιο όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα. Η επιλογή του Αιγίου για την εγκατάστασή του πιθανώς έχει να κάνει με τη γνωριμία του με τον Αναστάσιο Λόντο με τον οποίο υπήρξαν συμφοιτητές στη Μπολόνια. Στο Αίγιο θα παντρευτεί και θα φέρει μαζί του τον πατέρα του, την αδελφή του και την ανιψιά του, Μαργαρίτα.

Η επιστημονική του κατάρτιση αλλά κυρίως το χαμηλών τόνων προφίλ του, το εξαιρετικό ήθος του, η εντιμότητα και η φιλανθρωπία του θα τον καταστήσουν αγαπητό μεταξύ των Αιγιέων της εποχής του. Το 1854 θα εκλεγεί πρώτη φορά δήμαρχος και θα κρατήσει τη θέση αυτή μέχρι το 1866. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια έφτιαξε ισχυρό δημοτικό ταμείο, ξεκίνησε τις προσπάθειες για την δημιουργία δικτύου ύδρευσης, επανασύστησε την αγροφυλακή, διάνοιξε την οδό προς Τέμενη (η σημερινή Νικολάου Πλαστήρα) και άλλες μικρότερες οδούς. Επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο (το Διδακτήριο Μεντζελίδη, το οποίο βρισκόταν εντός του σημερινού κήπου και χρησιμοποιούνταν ως Δημαρχείο μέχρι το 1970 οπότε και κατεδαφίστηκε).

Προς το τέλος της θητείας του θα αρρωστήσει και τη θέση του ως δήμαρχος θα πάρει ο Διομήδης Πολυχρονιάδης που ήταν γραμματέας του. Πέθανε το 1874.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία