► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Φίλιππος Οικονόμου (Ελίκη 1936, - )

Φίλιππος Οικονόμου(Βασισμένο σε κείμενο της Λυγίας Κωνσταντινίδου, Μουσικολόγου - ερευνήτριας): Ο Φίλιππος Οικονόμου γεννήθηκε στην Ελίκη Αιγιαλείας το 1936 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα μελέτησε Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική κοντά στον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα, Καθηγητή του Ελληνικού Ωδείου Αθηνων.

Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Καθηγητής, Διευθυντής Λυκείου και Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης. ΄Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες με θέματα Φυσικής Επιστήμης καθώς και Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής σε περιοδικά και εφημερίδες του Αιγίου και της Αθήνας και είναι συνεργάτης του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Διακονία και Μαρτυρία» της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τακτικές εβδομαδιαίες εκπομπές.

Στο τομέα της Φυσικής Επιστήμης έχει εκδώσει τα βιβλία: “Η Φυσική για τους υποψηφίους Α΄Τύπου» (1966), «Ασκήσεις Φυσικής» (1974) και «Οι θεωρίες της Σχετικότητας του Αϊνστάιν», 1991).

Στον τομέα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έχει εκδώσει σε τρεις τόμους την ιστορικομουσικολογική μελέτη: “ BYZANTINH EKKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΑΛΜΩΔΙΑ”  (1992, 1994, 1997): Έργο με παγκόσμια εμβέλεια, που χαιρετίστηκε από την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (1992), το Μακαριστό. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρο Σεραφείμ (1974), την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, τον μ. Σπύρο Περιστέρη, Πρωτοψάλτη, Μουσικολόγο και Ερευνητή  και άλλες μεγάλες μορφές  από τον χώρο της Εκκλησίας και της Ψαλτικής Τέχνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:  Γ. Χατζηθεοδώρου, Κ. Πανάς, Α. Καραμάνης, Μ.Χ.Μάρκος  Β.Νόνης, Γ. Σύρκας, Β. Εμμανουηλίδης, Χ. Ταλιαδώρος, Δ. Μαυραγάνης και  Κ. Ηλιάδης.

Το μνημειώδες και κορυφαίο αυτό έργο αποτελεί «πρότυπο και ξεχωριστό ορόσημο» στην Εθνική μας μουσική  γιατί συμβάλλει στη διάδοση και διάσωσή της αλλά και γιατί προσφέρει στον κάθε ψάλτη  και μελετητή του είδους γενικά, «ορθή γνώσιν» της ιστορικής εξέλιξης της Βυζαντινής Μουσικής καθώς και την επίλυση των ποικίλων θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων που υπάρχουν. Επίσης φιλοξενεί τους πιο αξιόλογους  Πρωτοψάλτες, Μουσικολόγους και  άλλες Μεγάλες  Μορφές της Βυζ. Μουσικής όλων των εποχών.

Μια προσφορά που πηγάζει από τη βαθιά γνώση και πίστη του συγγραφέα προς το αντικείμενο του και που έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας, η οποία πηγάζει από την ανώτερη πνευματική και φιλολογική μόρφωση και δυναμικότητα αλλά και τη μακρά πείρα του. Aναμφίβολα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι είναι γόνος ψαλτικής οικογένειας ( o πατέρας του Ιερέας και μύστης της Βυζ. Μουσικής και οι τρεις αδελφοί του, πρωτοψάλτες). Η όλη σειρά συμπληρώνεται με την ενημερωτική μελέτη «ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» καθώς και την «ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ» του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (έτος Ιδρύσεως, 1979). Εκδόθηκε « με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα (Ιωβηλαίου ήμισυ), Αίγιο, 2004». Ιδρυτής και  Πρόεδρος: Φίλιππος Οικονόμου.

 Στη συγκεκριμένη  «Επετηρίδα» εκτός από τις δραστηριότητες του Συλλόγου δίδεται η ευκαιρία  σε ειδικούς να παραθέσουν τις δικές τους  απόψεις  γύρω από τα καυτά θέματα  της ψαλτικής τέχνης όπως το ύφος της Βυζαντινής Μουσικής, τη Μεταρρύθμιση του 1814,  τη σχέση της με το «πνευματικό της παιδί» τη Δημώδη Μουσική καί άλλα.

Ο Φίλιππος Οικονόμου, που έχει μια υπέροχη φωνή και ψάλλει με το αυθεντικό πατριαρχικό ύφος, έχει συνθέσει τη «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Ορατόριο «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών» (σε ποίηση Γιάννη Ανδρικόπουλου) κα. Επίσης έχει κάνει μελέτες γύρω από τη Δημοτική Μουσική, την «Εξωτερική Μουσική»  τα  «Ψαλτοτράγουδα», «την οργανική Μουσική», «Τα παραδοσιακά όργανα» ενώ έχει συνθέσει (μελίσει) τον «Καλοφωνικό Ειρμό» : «Άβυσσος Αμαρτιών...» επί τη βάσει μελισματικών γραμμών παλαιών διδασκάλων, καθώς και άλλους ύμνους.

Πολύ φυσικό να έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανακηρύχτηκε μάλιστα ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΥΜΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει σε ψηφιακούς δίσκους ένα μεγάλο μέρος του έργου του.

Ο Φίλιππος Οικονόμου πλάι στην ευρυμάθεια και τον πλούτο των γνώσεών του,  είναι ένας απλός ευπροσήγορος συνομιλητής έτοιμος να δώσει τις γνώσεις του σ΄όποιον τις ζητήσει.

Χρήσιμα links:

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία