► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Πάνος Φειδάκης, Τέχνες

Πάνος Φειδάκης (Αίγιο 1956 - Αθήνα 2003)

Ο Πάνος Φειδάκης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1956. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ (1976-1981) με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Γ. Μόραλη και Γ. Μαυροΐδη. Η ζωγραφική του κινήθηκε στο πλαίσιο των παραστατικών τάσεων. Ζωγράφιζε πορτρέτα, γυμνά, τοπία, νεκρές φύσεις.

  Ξεκίνησε αρχικά με μία περιορισμένη κλίμακα γαιωδών χρωμάτων και ενδιαμέσων γκρίζων τόνων. Έδωσε έτσι έργα μεγάλης ευαισθησίας και λιτότητας όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ένταση της γραφής. Επισημαίνοντας σχεδιαστικά τους κύριους όγκους και τα χαρακτηριστικά επίπεδα, απέβαλε την οντότητα και τη φωτεινότητα με ελάχιστες πινελιές και μια στέρεη συνθετική οργάνωση. Η οπτική του πρόθεση να προσεγγίσει το πραγματικό διαμέσου της φαινομενικής κατάστασης της υλικής ύπαρξής του συγκεράζεται με μια λυρική διάθεση που προσδίδει στην απεικόνιση του κόσμου ένα αίσθημα κατάφασης, που ξεπερνά την ιμπρεσιονιστική καταγραφή για να φτάσει σε ρεαλιστικές πραγματώσεις.

  Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, πλούτισε την παλέτα του με ζωηρές αποχρώσεις κόκκινων του cadmium και πράσινων emeraude. Ταυτόχρονα ύψωσε τον τόνο ανοίγοντας την κλίμακά του από το λευκό της χρωματικής προετοιμασίας του καμβά έως το μαύρο και τα σκούρα bleu de prusse. Καταπιάστηκε επίσης με μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις. Η πίστη του όμως στην απλότητα της ζωγραφικής τεχνικής και στην αναγκαία αμεσότητα της εκφραστικής προσπάθειας δεν άλλαξε. Η ζωγραφική του ξεχωρίζει για την διαφάνεια και την αθωότητά της, καθώς τα χρώματα δημιουργούν την αίσθηση της "ματιάς μέσα από το νερό".

  Τα έργα του στοχεύουν στην πειθαρχεία του φωτός και του χώρου μέσα από τις καθαρά χρωματικές σχέσεις. Αντιδιανοητική αλλά βαθιά πνευματική η στάση του, τον οδηγεί σε διαισθητικές παραστάσεις των όψεων του κόσμου μέσα σε μία διαρκή ωρίμανση του βλέμματος. Παρέμεινε σε όλα τα στάδια του έργου του ένας αιρετικός της εποχής μας αδιαφορώντας για τις πρωτοποριακές εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης.

  Είχε εκθέσει έργα του στην Ελλάδα και στη Γαλλία (στη γκαλερί La Hune Brenner στο Παρίσι). Επίσης είχε εκθέσει τη δουλεία του αναδρομικά δύο φορές μία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγαίου «Μελίνα Μερκούρη» το 1997 («Η Τέχνη του Φειδάκη, 1976-1996») και μία στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πειραιά το 2000 («Φειδάκης, Αθήνα - Παρίσι») Το 2003 διακόσμησε με τα έργα του το Μετρό Αθηνών στο σταθμό του Μεγάρου Μουσικής, που ήταν και το κύκνειο άσμα του καθώς έφυγε από κοντά μας στις 7 Μαΐου 2003.

Feidakis (1)
Feidakis (10)
Feidakis (11)
Feidakis (12)
Feidakis (13)
Feidakis (14)
Feidakis (15)
Feidakis (16)
Feidakis (17)
Feidakis (18)
Feidakis (19)
Feidakis (2)
Feidakis (20)
Feidakis (21)
Feidakis (22)
Feidakis (23)
Feidakis (24)
Feidakis (25)
Feidakis (26)
Feidakis (27)
Feidakis (28)
Feidakis (29)
Feidakis (3)
Feidakis (30)
Feidakis (31)
Feidakis (32)
Feidakis (33)
Feidakis (34)
Feidakis (35)
Feidakis (36)
Feidakis (37)
Feidakis (38)
Feidakis (39)
Feidakis (4)
Feidakis (41)
Feidakis (42)
Feidakis (5)
Feidakis (6)
Feidakis (7)
Feidakis (8)
Feidakis (9)
Pinakas (40)

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία