► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Μεθόδιος επίσκοπος Σύρου (Μιχαήλ Παπαναστασόπουλος, Μαυρίκι 1833 - Σύρος 1903)

Ο Μεθόδιος, τέταρτος κατά σειρά ποιμενάρχης της Σύρου, κατά κόσμον Μιχαήλ Παπαναστασόπουλος, γεννήθηκε το 1833 στο Μαυρίκι Αιγιαλείας. Ο πατέρας του ήταν λόγιος Ιερέας. Σε ηλικία μόλις 13 ετών (το 1846) εντάχθηκε ως δόκιμος στη μοναχική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1857 εκάρη μοναχός και ονομάστηκε Μεθόδιος. Το 1864 χειροτονήθηκε διάκονος. Απ’ εκεί ορμώμενος γράφτηκε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και μετά την αποφοίτησή του στη Θεολογική. Ακολούθως φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε και το δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Το 1873 διορίστηκε ιεροκήρυκας της αρχιεπισκοπής Σύρου και στη συνέχεια Διευθυντής της ιερατικής σχολής Ερμουπόλεως. Με την ιδιότητά του αυτή εργάστηκε ευσυνείδητα για τη μόρφωση του κλήρου. Με τη βοήθειά του, πολλοί Ταξιαρχίτες μοναχοί φοίτησαν στη σχολή αυτή.

Μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σύρου Αλεξάνδρου (Λυκούργου), το 1875, κλήρος και λαός της επαρχίας απαίτησαν την πλήρωση του κενού θρόνου με το χαρισματικό ιεροκήρυκα και σχολάρχη Μεθόδιο. Η φωνή του λαού εισακούστηκε και την 21η Φεβρουαρίου 1882 έγινε η χειροτονία του Μεθοδίου σε επίσκοπο στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Η ποιμαντορία του Μεθοδίου χαρακτηρίζεται από την αυστηρή προσήλωση στα παραδεδομένα, στη φιλανθρωπία, στο κήρυγμα και στη φροντίδα για τον κλήρο. Μη ανεχόμενος την περίθαλψη των κληρικών από την ελεημοσύνη των πιστών και τη μισθοδοσία τους από την περιφορά δίσκου, ίδρυσε, το 1888, ιερατικό ταμείο, του οποίου σκοπός ήταν «η περίθαλψις των εκ του ιερού κλήρου εγγηρασάντων και εκ τούτου μη δυναμένων να ιερουργώσιν ή εξ άλλης τινός περιστάσεως ανικάνων προς τούτο καταστάντων» και όρισε ότι η μισθοδοσία των κληρικών να γίνεται από τα εισοδήματα των ναών.

Ο Μεθόδιος ανήγαγε τη φιλανθρωπία σε καθημερινή προσευχή τόσο για το ποίμνιό του, όσο και για τον ιερό αγώνα του Έθνους επονομασθείς «Μεθόδιος, ο Μυριήλ της Σύρου», γιατί, όπως ο επίσκοπος Μυριήλ των Αθλίων του Ουγκώ, έτσι και ο Μεθόδιος εκούσια υποβλήθηκε σε όλες τις στερήσεις, για να βοηθήσει το ποίμνιό του. Ο Μεθόδιος είχε την ευλογία να κείρει στην Κίμωλο μοναχή την Ειρήνη Σάρδη, την ονόμασε Μεθοδία, η οποία αναγνωρίσθηκε αργότερα αγία της Εκκλησίας μας.

Για την προσφορά του ο Μεθόδιος τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον «αργυρούν σταυρόν του Σωτήρος». Την 27η Απριλίου 1903 κοιμήθηκε, ύστερα από μακρόχρονη ανίατη νόσο, αφήνοντας μνήμη νοήμονα, θεολογικώς καταρτισμένου και φιλελεήμονα ιεράρχη.

Πηγή:

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία