► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Γιάννης Ανδρικόπουλος (Αίγιο 1930, - )

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1930 στο Αίγιο και από δέκα επτά χρονών ασχολήθηκε με ό,τι στη συνέχεια θα αποδεικνύονταν οι δυο μεγάλες αγάπες του: τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε το 1947 δημοσιεύοντας ποιήματά του από τις σελίδες της "Ελληνικής Δημιουργίας" του Σπ. Μελά, περιοδικό στο οποίο υπήρξε ο νεότερος συνεργάτης μαζί με ηχηρά ονόματα της εποχής όπως ο Στρατής Μυριβίλης και ο Γεώργιος Δροσίνης. Κατά την επόμενη τριετία ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σ`όλα τα έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά με πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων. Το 1952 εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό "Αχαϊκή Εστία".

Η συγγραφική του δραστηριότητα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος ξεκινάει το 1954 με την πρώτη ποιητική συλλογή "Αποχωρισμός" και κλείνει το 1968. Είναι περίοδος καθαρά ποιητικής έμπνευσης, οπότε εκδόθηκαν συνολικά οκτώ ποιητικές συλλογές. Επίσης, εκδίδει την εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα "Φωνή του Αιγίου" (1954-1968).

Η δεύτερη περίοδος του συγγραφικής δουλειάς ξεκίνησε το 1968 με την έκδοση της εφημερίδας "Φωνή της Αχαΐας" (η οποία είναι μετεξέλιξη της "Φωνής του Αιγίου" και κρατά μια εικοσαετία από το 1968 έως το 1988) και του φιλολογικού περιοδικού "Φιλολογική Φωνή" (1968-1984), στο οποίο συνεργάστηκαν οι κορυφαίοι της νεοελληνικής γραμματείας και οι λογοτέχνες της περιφέρειας. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι το 1988, οπότε έπαψε να εκδίδεται η εφημερίδα. Σε αυτή τη δεύτερη περίοδο αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα ικανό χρονικό διάστημα υπήρξε αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αχαΐας, της "Πελοπόννησος".

Αίμα και μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών, ορατόριοΗ τρίτη, εξαιρετικά γόνιμη και παραγωγική περίοδος ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζεται. Σ' αυτά τα χρόνια διακρίθηκε στη σύγχρονη ποίηση και στο κριτικό δοκίμιο συγγράφοντας περίπου 30 ποιητικές συνθέσεις και συλλογές και περισσότερες από 23 μελέτες και κριτικές. Ιδρυτικό μέλος της περιοδικής έκδοσης της Βιβλιοθήκης Αιγίου "Σχεδία της Αιγιάλειας" στην οποία αρθρογράφησε και ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος έκδοσης από το 1997 έως το 2007. Επίσης, έχει γράψει το ορατόριο "Αίμα και μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών" (σε μουσική του επίσης Αιγιώτη Φίλιππα Οικονόμου) το οποίο κυκλοφόρησε το 1993. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρίας Κριτικών Λογοτεχνίας, της Ελληνικής Εταιρίας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Εταιρίας Φίλων Παν. Κανελλόπουλου και της Εταιρίας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος. Συνεργάζεται με όλα τα ελληνικά και τα ελληνόφωνα λογοτεχνικά περιοδικά, κι έχει δώσει πάνω από 40 διαλέξεις, σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία