► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

Γεώργιος Παναγόπουλος

Γεώργιος Παναγόπουλος (Αίγιο 1910 - Αίγιο 1988).

Δήμαρχος Αιγίου, ο πρώτος της Μεταπολίτευσης (1975-1978).

Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1910 και το πατρικό του σπίτι βρισκόταν στην οδό Πετμεζά. Γιος του γνωστού συμβολαιογράφου της εποχής, Δημητρίου Παναγόπουλου (ο οποίος καταγόταν από τα Αγριβέϊκα, οικισμό του δ.δ. Αγίου Κωνσταντίνου του σημερινού δήμου Συμπολιτείας). Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στο Αίγιο όπου άσκησε τη δικηγορική. Το καλοκαίρι του 1940 γνωρίστηκε με τη Πίπη Παναγοπούλου (απλή συνωνυμία) με την οποία παντρεύτηκαν στις 24 Ιουλίου του 1943.

Ασχολήθηκε σε βάθος με την ιστορία του Αιγίου και υπήρξε από τα περισσότερο πολυπράγμονα πρόσωπα της πόλης όσον αφορά τα πολιτιστικά. Επανασύστησε τη Φιλαρμονική Αιγίου το 1950 και την ενίσχυσε οικονομικά με τη βοήθεια και συνδρομή άλλων επιφανών προσώπων του Αιγίου της ίδιας περιόδου (Κοττά, Ανδρικόπουλο, Κόντη κλπ). Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν το 1955 προχώρησαν στην μελέτη και θεμελίωση της αίθουσας «Ευτέρπη» για τη στέγαση της Φιλαρμονικής. Εκεί κατόπιν στεγάστηκαν και άλλα σωματεία της πόλης δίνοντάς της έτσι την ονομασία «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αιγίου». Το 1957 εκδίδει την «Ιστορία της Φιλαρμονικής Αιγίου» έργο με το οποίο του απονεμήθηκε τον ίδιο χρόνο έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών.

Αναλαμβάνοντας δήμαρχος το 1975 επανακαθιερώνει την ετήσια εορτή των «Ανθεστηρίων», που υπήρξε σήμα-κατατεθέν της πόλης προπολεμικά και της προσθέτει τον τίτλο «Ελικείων». Έτσι, η εορτή αυτή μετατρέπεται σε μια υπόμνηση ιστορικού ενδιαφέροντος σχετικά με την αρχαία Ελίκη και την ανάγκη για επίσπευση της ανακάλυψής της. Για το σκοπό αυτό ιδρύεται και η Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Ελίκης (ΕΦΑΕΛ), της οποίας θα διατελέσει αντιπρόεδρος. Τα πρώτα Ανθεστήρια-Ελίκεια θα γίνουν η αφορμή για την ίδρυση τριών συλλόγων: του Φιλοτελικού, του Σκακιστικού και του Χορευτικού Ομίλου.

Επί δημαρχίας Παναγόπουλου θα θεμελιωθεί το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου και θα ξεκινήσει η ανάπλαση της παραλίας - αμφιλεγόμενης πάντως αποτελεσματικότητας, καθώς στέρησε τη ζώνη του λιμανιού από τις σταφιδαποθήκες που αποτελούσαν τότε ένα εν δυνάμει μνημείο. Το όραμά του για αποκατάσταση του «Άλσους του Ομαγυρίου Διός» στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου έμεινε ανολοκλήρωτο παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Μετά το πέρας της δημαρχίας του, ασχολήθηκε με τη μελέτη και τη συγγραφή βιβλίων καθώς και με την συγκέντρωση ιστοριογραφικού υλικού σχετικού με το Αίγιο. Στο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου φυλάσσονται πάνω από 100 φάκελοι με υλικό που καλύπτει περίοδο σχεδόν ενός αιώνα, από το 1890 έως το 1985. Είναι ο άνθρωπος που θα ξαναφέρει στην επιφάνεια τα γεγονότα σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας με το ομότιτλο βιβλίο του καθώς και εκείνος που θα συντάξει και θα εκδόσει το Ενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας για το οποίο θα βραβευθεί για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών.

Πέθανε μετά από μακρά νοσηλεία στο ΚΑΤ Αθηνών στις 5 Ιουνίου 1988.

Βιβλία:

 • Αστική Κοινότης της Βοστίτσας κατά τη Β’ Βενετοκρατία.
 • Το Βενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας και η σημασία του εις την έρευνα της Πελοποννησιακής Ιστορίας.
 • Εισαγωγή εις την μελέτη των Βενετικών Κτηματολογίων της Βοστίτσας.
 • Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας (26-30/1/1821).
 • Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (1958) της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Η Ευτέρπη" (1892), Αίγιο 1989 (αρχείο .pdf, ~4MB)
 • Τα προνόμια της συσταθείσης το 1696 Κοινότητας της Βοστίτσας.
 • Η σύσταση υπό των Ενετών Αστικής Κοινότητας της Βοστίτσας.
 • Αίγιο, Μνημεία και Τέχνη (Γεώργιος Παναγόπουλος - Σπύρος Κρητικός)

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία