Αξιοθέατα Δ.Δ. Περιστέρας

Εκκλησίες - Ξωκλήσια

Ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί τον καθεδρικό ναό της Περιστέρας. Υπάρχουν όμως και πολλά ξωκλήσια στην περιοχή : 1) Παναγία Ζωοδόχου Πηγής, 2) Άγιος Βασίλειος, 3) Μεταμόρφωση Σωτήρος, 4) Άγιος Νικόλαος.

Αλλά και στα Χακιάνικα: η Παναγίτσα, η Παναγία η Καταφυγιώτισα, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Ιωάννης, Ταξιάρχες.

Τα ξωκλήσια συχνά εορτάζουν και λειτουργούν την ημέρα της εορτής του αγίου τους.

Ιχθυοτροφείο

Στον ποταμό Κράθη, στο τμήμα που βρίσκεται στα όρια της Περιστέρας λειτουργεί σύγχρονη μονάδα πέστροφας του Γιάννη Κουτρούλη (τηλ. :6974 924035).

Χελμός - Ύδατα Στυγός

Με τον τεράστιο όγκο του, τη θέση του και τα 2.350 μ. υψόμετρο κυριαρχεί και επιβάλλεται στην περιοχή. Σε μια από τις ωραιότερες κορυφές του, τη Νεραϊδόραχη, έχει τοποθετηθεί ο ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο τον Βαλκανίων. Στην ανατολική πλευρά της Νεραϊδόραχης ρέουν τα ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ. Η ΣΤΥΞ ήταν η πρεσβύτερη θυγατέρα του Ωκεανού. Στη μάχη των Τιτάνων και Ολύμπιων θεών η γηραιά Στυξ έπεσε κατά των Τιτάνων, άγρια και θυελλώδης με τα νερά της και τις καταιγίδες της και με αφάνταστη ορμή και μανία κατατρόπωσε τους Τιτάνες (βράχους). Ο Ζευς για την ανταμείψει την εγκατέστησε στις κορυφές των Αροανίων και όρισε να ορκίζονται οι θεοί στα αθάνατα νερά της. Τα Ύδατα Στυγός (Αθάνατο νερό ή Μαυρονέρι) : κεντρικό σημείο αναφοράς της ελληνικής μυθολογίας σε όλο τον κόσμο.

Από τον απότομο βράχο της μαγευτικής ανατολικής πλευράς του Χελμού γκρεμίζονται τα νερά της Στυγός και βυθίζονται στην Άβυσσο (στον Άδη). Στο αθάνατο νερό, κατά τη Μυθολογία, η Θέτις βούτηξε το μικρό της γιο Αχιλλέα, για να τον κάνει αθάνατο, κρατώντας τον από τη φτέρνα. Εκεί τον βρήκε το φαρμακερό βέλος στον Τρωικό πόλεμο. Αχίλλειος φτέρνα λοιπόν, κατά τη μυθολογία, κάθε τρωτό, το αδύνατο, το ευάλωτο.

Πρόσβαση στα Ύδατα της Στυγός:

Απόσταση από την Περιστέρα: 4 χιλιόμετρα. Τα 2.5 χλμ. αγροτικός αυτοκινητόδρομος και 1,5 χλμ. μονοπάτι, ορισμένα σημεία του οποίου είναι πολύ επικίνδυνα.

Δημοπρατήθηκε η κατασκευή του μονοπατιού με προδιαγραφές ασφαλούς πρόσβασης στα Ύδατα.


Περιστέρα - Χιονοδρομικά

Από το ποτάμι ξεκινά ο αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών για το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων συνολικού μήκους 15 χλμ. (3 χλμ. ποτάμι-Περιστέρα και 12 χλμ. Περιστέρα - χιονοδρομικό).

Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των 9 χλμ. (ποτάμι - Ξερόκαμπος). Το υπόλοιπο τμήμα των 6 χλμ. (Ξερόκαμπος - χιονοδρομικό) έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε εργολάβο.

Η διαδρομή στο τμήμα του δρόμου από Περιστέρα μέχρι τον Ξερόκαμπο είναι φανταστική, γιατί ανεβαίνει δαντελωτά τον ορεινό όγκο που υψώνεται δυτικά του χωριού, η δε θέα όλης της Νωνάκριδας (χωριά, βουνά, ποτάμια) από την κορυφή είναι εντυπωσιακή.

 Χώροι περιπάτου

Προσφέρεται ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει κάθετα το χωριό από Βορά προς Νότο ανάμεσα από την πλατεία, τα σπίτια με τις ανθοστόλιστες αυλές και τη μεγάλη ποικιλία φυσικού σκηνικού.

Αν θέλει κανείς να τον συνεχίσει και μετά το χωριό θα φτάσει πολύ κοντά στους πρόποδες του Χελμού, που αρχίζει το μονοπάτι (1,5 χλμ.) που οδηγεί στα Ύδατα.

Η περιγραφή της διαδρομής αυτής, λόγω της πολύμορφης εικόνας -ποτάμια, βουνά, βαθιές καταπράσινες ρεματιές, δάση, αγριολούλουδα και σπάνια βότανα, χιόνια ακόμα και το καλοκαίρι, είναι σχεδόν αδύνατη. Πηγαίνετε να τη δείτε και να την απολαύσετε.

 

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία