Ζαρούχλα

Η Ζαρούχλα (υψόμετρο 1050-1200 μ.) με τα άφθονα κρύα και γάργαρα νερά της, βρίσκεται στις πλαγιές του ιστορικού και πολυτραγουδισμένου Χελμού. Απέχει από την Ακράτα περίπου 35 χλμ. και 18χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.Πήρε το όνομά της το 1836 με τον ιδρυτικό νόμο του Δήμου Νωνάκριδος. Αργότερα με τον Καποδιστριακό νόμο υπάχθηκε στο Δήμο Ακράτας, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Αιγιαλείας. Η αρχαιότερη ιστορία της μας είναι σχετικά άγνωστη. Γνωρίζουμε όμως ότι επί Τουρκοκρατίας έφθασε σε μεγάλη ακμή και απαριθμούσε γύρω στις χίλιες οικογένειες.

Σύμφωνα με διάφορες ονομασίες των γύρων περιοχών φαίνεται πως εγκαταστάθηκαν Σλάβοι στη περιοχή, αφού και η ονομασία Ζαρούχλα είναι σλαβικής προέλευσης (Za που σημαίνει όπισθεν και Ruchla που σημαίνει γκρεμός, καταρρέω). Κάποια ένδειξη ίσως για τη παλαιότητα του οικισμού μπορεί να αποτελούν οι βυζαντινοί ναοί (Ταξιαρχών, Αγίας Τριάδος, Παναγίας) οι οποίοι είναι κτισμένοι περίπου τον 12ο ή 13ο αι.Το ορεινό του εδάφους της ανάγκασε τους περισσότερους κατοίκους να φύγουν και να κατέβουν στα πεδινά κ κυρίως στα μισά του 19ου αι. όπου έγινε και μαζική μετακίνηση σε άλλους οικισμούς όπως του Ρίου, της Δύμης, της Πάτρας.

Η Μονή Αγίας Τριάδος, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, χρονολογείται πως κτίστηκε στις αρχές του 18ου αι. Τα κελιά της μονής διατηρήθηκαν έως τον 20ο αι. Μάλιστα σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του ναού φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν κάποιες επισκευές το 1860-1863.

Τι να κάνετε - Που να πάτε

Εκδρομές φανταστικές με ορμητήριο τη Ζαρούχλα μπορούν να γίνουν μέσα στο δάσος, στα παραπλήσια χωριά, στο Φενεό Κορινθίας, στα Ύδατα της Στυγός, στη Λίμνη του Τσιβλού, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού και σε άλλες σημαντικές περιοχές. Υπάρχουν 3 ξενοδοχεία και ένας ξενώνας.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει στο φιλόξενο χωριό γραφικά ταβερνάκια για φαγητό, καφέ-μπαρ και κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα (μέλι, ρίγανη, γλυκά κουταλιού κ.α.).

Σήμερα η Ζαρούχλα είναι ένα χωριό μέσα στο πράσινο. Έχει πολλές καρυδιές, μηλιές και κερασιές. Περίφημα είναι τα φασολάκια Ζαρούχλας, που με τόση επιμέλεια καλλιεργούν οι λίγοι ντόπιοι κάτοικοί της. Στις βρύσες και στις πηγές της πίνοντας το παγωμένο νερό της, αισθάνεσαι να γίνεσαι πιο νέος.

Φύση και κλίμα λυτρώνουν το πνεύμα και αναπτερώνουν τη σκέψη. Στο ένα χιλιόμετρο από τις παρυφές του χωριού αρχίζει το δάσος της Ζαρούχλας που αποτελείται από έλατα και πεύκα 20.000 στρεμμάτων περίπου.  Από την υλοτομία του ωφελείται ιδιαίτερα η εθνική μας οικονομία.

Ναοί με αξιόλογο ιστορικό ενδιαφέρον είναι οι των Ταξιαρχών, της Παναγίας και της Αγ. Τριάδος. Οι τελευταίοι είναι ναοί που αναγέρθηκαν το 12ο ή 13ο αι. μ.Χ. Είναι βυζαντινής τέχνης, οι τοιχογραφίες τους είναι εξαίρετες και διατηρούνται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημαντικότατοι για την ιστορία της περιοχής είναι επίσης οι πύργοι του Φωτήλα και του αρχιστράτηγου των όπλων στην επαρχία Καλαβρύτων του 1821 Σωτήρη Χαραλάμπη.

 • Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος
  Μεταβυζαντινή μονή σε προνομιακή θέση στα περίχωρα της Ακράτας.Κτίστηκε το 1715 μ.Χ. Η Εκκλησία της Μονής είναι μονόχωρη με τρούλο και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η μονή έχει στην κατοχή της πλήθος αξιόλογων κειμηλίων, λειψανοθήκες και φορητές εικόνες. Πολλά από τα κελιά της μονής είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.
 • Η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, καθεδρικός ναός και μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για την περιοχή. Τελευταία γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του ως διατηρητέο μνημείο, καθώς και για τη συντήρησή του, αφού ο χρόνος είναι πάντα φθοροποιός. Διάφορα ξωκκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.
 • Χελμός - Λίμνη Τσιβλού - Δάσος Ζαρούχλας. Στα μέσα της διαδρομής προς Ζαρούχλα (από την Ακράτα) και στα δεξιά, θ' αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, τη λίμνη του Τσιβλού. Κατάφυτες πλαγιές συμπληρώνουν το τοπίο και το σκηνικό θυμίζει αλπικό τοπίο. Λίμνη μικρών διαστάσεων, με τεράστια κλαδιά να ξεπετάγονται από την επιφάνειά της, μας δημιουργεί δέος. Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά από εγκλωβισμό του νερού λόγω κατολισθήσεων που έφραξαν τη διαφυγή τους προς τα διπλανά ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή όπου παλαιότερα υπήρχε ομώνυμο χωριουδάκι. Με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, κάντε το γύρο της λίμνης (υπάρχει περιμετρικός). Το πικ-νικ επιβάλλεται (στους οργανωμένους χώρους), αλλά προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής.

Δείτε και αυτά

Ακολουθείστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθι και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου - Ζαρούχλας. Στο χωριό Περιστέρα, μην ξεχάσετε να γευθείτε την περίφημη πέστροφα της περιοχής. Από την Περιστέρα ξεκινά ο νέος οδικός άξονας (14 χλμ.), που φτάνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα και επισκέψεις σε ιστορικά σημεία όπως η Βρύση της Γκόλφως (όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία) και τα Ύδατα της Στυγός που πηγάζουν από τα Αρόανια Όρη (Χελμός). Καταρράκτες, ρυάκια, πύργοι αναστηλωμένοι, βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν μια μοναδική πρόταση.

Το χωριό Ζαρούχλα αποτελεί ορμητήριο για τον Αρχαίο Φενεό. Υπάρχει μια υπέροχη (χωμάτινη) διαδρομή μέσα από τα έλατα που συνδέει την Αχαΐα με την Κορινθία. Το τετρακινητήριο είναι απαραίτητο.

Σύνδεσμοι - Πληροφορίες

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία