Συνεβρό

Το Συνεβρό έχει πληθυσμό 97 κατοίκους Βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ. στην όχθη του Κριού, λίγο πιο πάνω από τη Σβυρού (Όαση) με τα σπίτια του διασκορπισμένα σε δύο επίπεδα (γειτονιές).

Ο οικισμός Συνεβρό απογράφεται από το 1700 σύμφωνα με τη βενετική καταγραφή Grimani. Παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση πληθυσμού (1907-1920) του οικισμού η οποία οφείλεται στο ότι παραχωρήθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κατοίκους του Συνεβρό, στην περιοχή του Δημητρόπουλου (Συμπολιτείας) με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μετακινηθούν εκεί.

Από το 1835 ο οικισμός ανήκει στο δήμο Φελλόης, από το 1912 αποτελεί κοινότητα και ως το 2010 δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αιγείρας. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως λόγω του ότι η περιοχή ήταν σημείο συνάντησης ("συνεύρεσης") οφείλεται και η ονομασία του οικισμού, αν και ορθογραφικά το όνομα δεν ταιριάζει με την ετυμολογία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών, το 1851 στο χωριό κατοικούσαν 173 άτομα. Τα επόμενα χρόνια η διακύμανση του πληθυσμού ακολούθησε μια σταθερά πτωτική πορεία. Έτσι το 1879 οι κάτοικοι μειώθηκαν σε 166. Το 1896 ήταν 141. Δεν βρήκαμε καταγεγραμμένα στοιχεία απογραφής για την επόμενη δεκαετία, παρά μόνον το 1920, όπου κατοικούσαν στο χωριό 30 άτομα. Το 1928 διπλασιάστηκαν οι κάτοικοι και έγιναν 77. Αξιοσημείωτη είναι και η παράδοση, που αναφέρεται στο πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Τα πολύ παλιά χρόνια στην περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο δάσος και εκεί ζούσαν πολλά ζώα, μεταξύ των οποίων και ελάφια. Επειδή το νεογέννητο ελαφάκι λεγόταν “νεβρός” και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής συναντούσαν πολλούς μικρούς “νεβρούς” στα πέριξ, ονόμασαν τον οικισμό τους “Συ-νεβρό”. Αυτή η εύστοχη ονομασία παραμένει ως σήμερα. Είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής, που δεν άλλαξαν όνομα κατά τη δεκαετία του 1950.

Aigeira Krios Synevro
Aigeira Krios Synevro02
Aigeira Krios Synevro03
Aigeira Krios Synevro04

Σε απογραφή του 1991 παρατηρείται η φιλοξενία πολλών κατοίκων αρμένικης καταγωγής στους οποίους οφείλεται και η αύξηση του πληθυσμού του οικισμού και μάλιστα υπάρχει και η εκκλησία των Αρμενίων. Σήμερα πλέον ο πληθυσμός αρχίζει να μειώνεται σταδιακά αφού πολλοί είναι αυτοί που μετακινούνται, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Αξιοθέατα

Γραφικό χωριό γνωστό για τη παραγωγή κερασιού και την περίφημη νεροτριβή του.Σ'αυτή τη μεγάλη πηγή έφερναν τις πολύχρωμες κουβέρτες, τα κιλίμια και τις φλοκάτες για χνούδιασμα οι γυναίκες, και οι άνδρες τις κάπες τους για να χνουδιάσουν κι αυτές και να κρατάνε το νερό της βροχής.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το εκπληκτικό Θεματικό Πάρκο Area Synest. Επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία