Ιστορικό Δ.Δ. Άνω Διακοπτού

Η κοινότητα Άνω Διακοπτού αποτελείται από τους οικισμούς της Πούντας (υψ. 5μ.) και τον οικισμό του Άνω Διακοπτού (με παλαιότερη ονομασία Πέρα Μαχαλάς και υψ. 460μ.) να δεσπόζει στην ορεινή περιοχή του Δήμου Διακοπτού, ένα επιβλητικό χωριό με δροσερό κλίμα, τοποθετημένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Η θέα του προς τον Κορινθιακό κόλπο είναι μοναδική ενώ στα δυτικά διακρίνεται, σ' ένα μεγάλο οροπέδιο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Ο οικισμός Πέρα Μαχαλάς από το 1845 ανήκει στο δήμο Βουρών. Μετά τη σύσταση όμως των κοινοτήτων ο οικισμός Πέρα Μαχαλάς γίνεται κοινότητα αυτόνομη, η οποία μετά το 1940 πήρε την ονομασία Άνω Διακοπτό και από το 1997 η κοινότητα Άνω Διακοπτού που εκτός από τον ομώνυμο οικισμό περιλάμβανε και τον οικισμό της Πούντας, αποτελεί πλέον το τοπικό διαμέρισμα Άνω Διακοπτού του δήμου Διακοπτού. Το Άνω Διακοπτό είναι αρχαιότερος οικισμός σε σχέση με το Διακοπτό και σύμφωνα με το βενετικό κτηματολόγιο Βοστίτσας ενδιαφέρον έχει το γεγονός το πόσο μεγάλη έκταση καταλάμβανε το Διακοπτό που κάλυπτε το σημερινό Άνω Διακοπτό, το Διακοπτό, το Καθολικό, τη Τράπεζα και αρκετούς άλλους οικισμούς καθώς συνόρευε δυτικά με το Ριζόμυλο. Χωριζόταν σε τέσσερις συνοικίες: τη Βρόστενα, την Επισκοπή, το Κάστρο και την Κερνίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει το ότι, όταν σε βενετική καταγραφή αναφέρεται "Διακοπτό" με μεγάλο αριθμό κατοίκων, αφορά μια ευρύτερη περιοχή με κεντρικό οικισμό το σημερινό Άνω Διακοπτό.

Με τις εποχιακές μετακινήσεις των κατοίκων του Άνω Διακοπτού (καλοκαίρι στο βουνό και χειμώνα στη θάλασσα) δημιουργήθηκε ο οικισμός Διακοπτίτικα (καλύβια), δηλαδή το σημερινό Διακοπτό με τους γύρω οικισμούς. Ο οικισμός Πούντα είναι πολύ μεταγενέστερος.

Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με τις αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία, καλλιεργώντας κυρίως αμπέλια, σταφίδα, ελιές, κερασιές, καρυδιές κ.α. Τα προϊόντα που παράγονται διακρίνονται για την ξεχωριστή τους ποιότητα και είναι φημισμένα σ' όλη την περιοχή όπως είναι επίσης και η πηγή του νερού στο Ψαμμιακό.


Η περιοχή φημίζεται για το όμορφο τοπίο της, ειδικά την άνοιξη όταν ανθίζουν οι κερασιές και το Φθινόπωρο όταν τα δέντρα αλλάζουν τα φύλλα τους σε χίλιες αποχρώσεις του χρυσού!


Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 373

 

Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Άνω Διακοπτού:

Πρόεδρος: Σακκέτος Ηλίας

  • Θεοφυλακτόπουλος Νικόλαος 
  • Ριζομυλιώτης Χαράλαμπος

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία