Φιλόδημος, εφημερίς των αναγκών του λαού

Είναι η παλαιότερη εφημερίδα του Αιγίου. Η πρώτη έκδοση έγινε στις αρχές του 1866 και διέκοψε την κυκλοφορία του το 1869. Επανεκδόθηκε το 1871 μέχρι το 1873.

Στους νεότερους χρόνους εκδόθηκε πάλι το 1995 από την Σπυριδούλα (Πέπη) Σπηλιωτοπούλου σε εβδομαδιαία βάση. Είναι η πρώτη εφημερίδα του Αιγίου που απέκτησε ιστοσελίδα στο Internet ήδη από τον Οκτώβριο του 2001 και το δημοσιευμένο υλικό είναι εξ ολοκλήρου διαθέσιμο στους επισκέπτες του www.filodimos.gr . ΄

Ιστορικό. 

Στην αρχή της δημοσιογραφικής του πορείας ο Φιλόδημος είχε μια διακριτή πολιτική θέση, υπέρ της πρωτοεμφανιζόμενης τότε πολιτικής ιδεολογίας του σοσιαλισμού. Ιδρυτής της υπήρξε ο βουλευτής και δήμαρχος Αιγίου Ανδρέα Μιχαλόπουλο (ο πρώτος σοσιαλιστής πολιτικός της χώρας). Σαν υπότιτλο είχε τη φράση: "Έφημερίς των αναγκών του Λαού". Εκδίδονταν μια φορά την εβδομάδα και το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 7 του Γενάρη του 1866. Σαν υπεύθυνοι της έκδοσης αναφέρονται οι Ανδρέας Μιχαλόπουλος και Αργύρης Διαμαντόπουλος. Αρθρογραφούν και οι δύο ενυπόγραφα κι αγωνίζονται για τη ρύθμιση του εκλογικού συστήματος και την τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και μεταφορά των φορολογικών βαρών, από τους ώμους των φτωχότερων, στις πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες. Διάκειται εχθρικά προς τον Ιωαν. Μεσσηνέζη που ανήκει στην παράταξη του Βούλγαρη και προς τον Διομ. Πολυχρονιάδη που διεκδικεί το δήμο.

Υπήρξαν τέσσερις περίοδοι στη ζωή της εφημερίδος. Οι δύο πρώτες καλύπτουν τα χρόνια από 1866 μέχρι 1874 με έκδοση στο Αίγιο. Οι άλλες δύο περίοδοι, με έκδοση της στην Πάτρα, καλύπτουν τα χρόνια 1874-1878 και 1882-1883. Εμφανίζεται σαν ανεξάρτητη λαϊκή εφημερίδα με τη στήριξη της "Αυγής" Αθηνών και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο υποστηρίζει το Ζαϊμικό κόμμα.

Το 1867 αποχώρησε από τη διεύθυνση ο Αργύρης Διαμαντόπουλος αλλά συνέχιζε ν' αρθρογραφεί. Στις δημοτικές εκλογές του 1870, υποστηρίζει ανοιχτά τον Ανδρ. Μιχαλόπουλο, σαν υποψήφιο δήμαρχο.

Κάντε κλικ εδώ και κατεβάστε το μόνο διασωθέν φύλλο αρ. 38 της  24ης Σεπτεμβρίου 1866 (1996 KB).

Κάντε κλικ εδώ για να πάτε στην επίσημη σελίδα του Φιλόδημου στο Facebook.com

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία