► Περισσότερος κιν/γράφος

► Περισσότερες Διαδρομές

► Περισσότερα DVD

► Περισσότερο gaming
Gameworld.gr

► Περισσότερα βιβλία

► Περισσότερη Μουσική

σταφίδα, κορινθιακή σταφίδα, προϊόντα αιγιάλειας

Τι προσφέρει η Κορινθιακή Σταφίδα

Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φαλαινοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη).

Φυσιολογικές Δράσεις των Πολυφαινολών

  1. Αντιοξειδωτική δράση (προστασία της LDL από οξείδωση - ελάττωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς - μείωση αθηρωματικής πλάκας - μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών).
  2. Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών).
  3. Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση.
  4. Αγγειοδιασταλτική δράση δια μέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ.
  5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων).
  6. Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος.
  7. Προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της σταφίδας είναι ότι καταναλώνεται μαζί με τον φλοιό της. Αυτό δεν συμβαίνει με πολλά άλλα φρούτα. Ο φλοιός της (σκούρου χρώματος) είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά (αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες) και να τα προστατεύσουν. Τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

Πέρα όμως από το άφθονο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο το οποίο μπορεί να χαρακτηρίσει  την κορινθιακή σταφίδα ως ένα υπερτρόφιμο (superfood), το κατεξοχήν ΕΛΛΗΝΙΚΟ superfood, αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά σε επιλεγμένα επιμέρους συστατικά που περιέχονται σε αφθονία στη σταφίδα:

  • Διαιτητικές (φυτικές) ίνες: Η σταφίδα, επειδή καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών (6,7 γραμμάρια ινών στα 100 γραμμάτια σταφίδας). Σαν μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι αντίστοιχες περιεκτικότητες στη βρόμη και στο ψωμί ολικής άλεσης είναι 6,6 και 5,8. Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.
  • Κάλιο: Η περιεκτικότητα της κορινθιακής σταφίδας σε κάλιο είναι 0,7 γραμμάρια καλίου ανά 100 γραμμάρια σταφίδας, ένα από τα υψηλότερα περιεχόμενα που παρατηρείται σε τρόφιμα. Για παράδειγμα, η κατεξοχήν εισαγόμενη μπανάνα που θεωρείται ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, περιέχει μόνο τη μισή ποσότητα (0,35 γραμμάρια καλίου/100 γραμμάρια) σε σχέση με τη μαύρη σταφίδα! Ο ρόλος του καλίου είναι να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση δρώντας ανταγωνιστικά προς το νάτριο που βρίσκεται κρυμμένο σε αλμυρά και όχι μόνο τρόφιμα.
  • Ολεανολικό οξύ: Περιέχεται σε συγκέντρωση 70,25 mg ανά 100 γρ. Κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας ή οποία κρίνεται πλούσια σε σχέση αυτής άλλων τροφίμων. Η παραπάνω ουσία καταπολεμά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα, καταστέλλει την ανάπτυξή τους και εμποδίζει την προσκόλλησή τους και τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, η κατανάλωση κορινθιακής σταφίδας δεν επηρεάζει, αν όχι και ωφελεί την υγεία των δοντιών και του στόματος και παρόλο του ότι είναι γλυκιά, δεν περιέχει ζάχαρη (σακχαρόζη).
  • Ρεσβερατρόλη: Η ρεσβερατρόλη αποτελεί αντιοξειδωτική ουσία η οποία δικαιολογεί το λεγόμενο "French paradox" ή αλλιώς, ότι η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στην υγεία.  Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στη ρεσβερατρόλη με υπερπολλαπλάσια περιεκτικότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Στα 100 γρ. Κορινθιακής σταφίδας περιέχονται 39.68 mg ρεσβεραστρόλης μεταξύ 25 άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όταν διάφορα superfoods όπως τα raspberries έχουν μόλις 0,02 και τα blackberries 0,05.

Γενικότερα η κορινθιακή σταφίδα περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών κι άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών σε σχέση με τα blueberries και άλλων από τα λεγόμενα "superfoods" (υπετροφές) και δεν το λέμε εμείς, αλλά το United States Department of Agriculture (το Υπηρεσιακό Τμήμα των ΗΠΑ για τη Γεωργία)!

Η χημική ανάλυση της κορινθιακής σταφίδας: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2215  
και η αντίστοιχη για τα blueberries που θεωρούνται "superfood": http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2184.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα βέβαια, ίσως να είναι αντίθετα με τη νέα «μόδα» που θέλει την κατανάλωση «εξωτικών» φρούτων και καρπών, υπερτροφών στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, οι τιμές των οποίων είναι στα ύψη και στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις για νέες, κερδοφόρες καλλιέργειες, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας την ενότητα που αφορά τα διατροφικά στοιχεία που αφορούν την κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνουμε τα εξής:

  • Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα αποξηραμένο φρούτο (και όχι ξηρός καρπός κατά πολλούς), διαθέσιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εύκολα διαχειρίσιμο αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη συντήρηση και ιδιαιτέρως θρεπτικό και υγιεινό για παιδιά και μεγάλους!
  • Μια χούφτα σταφίδα (περίπου 36 γραμμάρια), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα υγιεινό σνακ, που υποκαθιστά δύο τουλάχιστον από τα ισοδύναμα φρούτων, τα οποία πρέπει να καταναλίσκονται καθημερινά από όλους μας. Τρώγοντας την ιδιαιτέρως στο πρωινό γεύμα, μπορεί να σας «κρατήσει» έως το μεσημέρι!
  • Η κορινθιακή σταφίδα περιέχει ευεργετικά φυτοχημικά συστατικά, τα οποία της προσδίδουν αντιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Ιδιαιτέρως την άνοιξη που οι αλλεργίες είναι σε έξαρση λόγω της εποχής, μια χούφτα σταφίδα την ημέρα θα μπορούσε να μετριάσει, αν όχι να απαλλάξει από τα συμπτώματα των αλλεργιών (καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα κ.α.) και να δράσει προληπτικά κατά πιθανών κρυολογημάτων και ιώσεων, δημιουργώντας ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επιστημονική έρευνα και οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται και αναμένονται να έρθουν στην επιφάνεια και νέα θετικά στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές ιδιότητες της κορινθιακής σταφίδας, τα οποία θα δημοσιευτούν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και όχι μόνο!

Συντάκτης: Μιχάλης Καρβέλας
O Μιχάλης Καρβέλας είναι Χημικός M.Sc. του Α.Π.Θ. και εν ενεργεία φοιτητής του ΜΒΑ (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) και μετέχει ενεργά σε ειδικά προγράμματα και μελέτες για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής σταφίδας.
Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη των παππούδων μου Μιχαήλ και Ευγενίας Καρβέλα, σταφιδοκαλλιεργητών στις περιοχές του Μαυρικίου και της Κουνινάς Αιγιαλείας.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία