Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρία «Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου» (αγγλικά «MILL») αποτελεί από το 2013 την εξελικτική συνέχεια του Πολιτιστικού Σωματείου «Αχαϊκή Συμπολιτεία», με αρχική ημερομηνία ίδρυσης το 2002. Η εταιρία είναι εγγεγραμμένη στα Μητρώα Μη-Κερδοσκοπιών Πολιτιστικών Οργανισμών του Δ. Αιγιαλείας, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος, του Υπ. Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδρεύει, στο χώρο προβολής της Λαογραφικής και Ιστορικής Έκθεσης/Συλλογής που διαθέτει, στο Λόγγο και στο ανακαινισμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο Λαμπρόπουλου. Συνολικά ήδη προβάλλονται ή έχουν συλλεχθεί 5000+ αντικείμενα, 400+ τίτλοι Ιστορικής Λαογραφικής Έρευνας, 5000+ σελίδες τεκμηρίωσης της τοπικής μνήμης και ιστορίας, κ.α.

01
02
03
04
05
06
07
08

Το Όραμα.

Η Εταιρία φιλοδοξεί να συμβάλει στη γνώση, την κατανόηση, την προβολή και τη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του οικισμού Λόγγου στο Νομό Αχαΐας. Για την εκπλήρωση του Οράματός της η Εταιρία: αποδέχεται, ασπάζεται και εναρμονίζεται πλήρως με τις αξίες, στόχους, όραμα και πλαίσιο δραστηριοποίησης και λειτουργίας Φορέων τύπου «Μουσείου» όπως αυτός προσδιορίζεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Διεθνούς Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) της UNESCO, όπως αναθεωρήθηκε από την 21η Γενική Συνέλευση στη Σεούλ (Κορέα) στις 8 Οκτωβρίου 2004 και όπως αυτός περιοδικά επικαιροποιείται και βρίσκεται σε ισχύ σε Εθνικό επίπεδο από το Ελληνικό Τμήμα ICOM.

Το Έμβλημα.

Εικαστικά μέρη των διακριτικών σημάτων της Εταιρίας και της Εταιρικής Ταυτότητά της ως λογότυπο θα είναι:

  • η Κεφαλή του ΔΙΟΣ στο νόμισμα της Αχαϊκής Συμπολιτείας αντιπροσωπεύει το δεσμό και την αποστολή μας αναφορικά με την ιδιαίτερη τοπική ιστορία,
  • το Φύλλο συμβολίζει το δεσμό και την αποστολή μας αναφορικά με την φύση, το περιβάλλον, τα τεκμήρια επαγγελμάτων και καλλιεργειών καθώς και την επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη, και
  • το Σπίτι συμβολίζει το δεσμό και την αποστολή μας αναφορικά με την ανθρώπινη δημιουργία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις μνήμες και τεκμήριά τους στην ευρύτερη περιοχή του Λόγγου.
  • Οι τρεις κύκλοι προσδιορίζουν μία σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα στοιχεία που αποτελούν το όραμα λειτουργίας της Εταιρίας και στο οποίο συμμετέχει ο άνθρωπος.

Οι Στρατηγικοί Σκοποί.

Η A.M.K.E. «Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου» έχει ως στρατηγικούς σκοπούς την δραστηριοποίησή της:

  • ως «Μουσείο», εννοώντας την απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, ψυχαγωγία και κυρίως την έκθεση και προβολή του αρχείου και υλικού που βρίσκονται στη διάθεσή της προς το κοινό, καθώς και τη δημιουργία και διάθεση με κάθε πρόσφορο τρόπο πρωτοτύπων, αντιγράφων ή και παραδοσιακών ειδών, για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας,
  • ως «Φορέας Έρευνας», εννοώντας την έρευνα, ερμηνεία, μελέτη, εκπαίδευση, έκδοση μελετών και συγγραμμάτων, με την εφαρμογή πρακτικών και συνεργασιών, στους κλάδους της Μουσειολογίας, της Βιβλιοθηκονομίας, της Λαογραφίας και της Πολιτισμικής Τεχνολογίας, και
  • ως «Φορέας Αειφορίας», εννοώντας τις δράσεις ανάδειξης, διατήρησης και αύξησης τοπικών δεξιοτήτων και παραγόμενων προϊόντων, τις δράσεις συγκράτησης του τοπικού πληθυσμού στις εστίες του, του εθελοντισμού και της εναρμόνισης του τουρισμού με την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά μέσω των ιστορικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών, λαογραφικών ή άλλων προφορικών ή υλικών μαρτυριών και επιτευγμάτων, όχι μόνο των ανθρώπων της Τοπικής Κοινότητας Λόγγου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας.

(Σε συνεργασία με την Ιστ. Λαογρ. Εταιρία Φελλόης-ILEF: www.facebook.com/HistoricalFolkloreAssociationOfPhelloe.gr)

Οι εκθεσιακές ενότητες

Στις εγκαταστάσεις μας λειτουργούν ήδη οι ακόλουθες ενότητες, που φιλοδοξούμε να ενισχυθούν και να αποκτήσουν επαγγελματικότερη παρουσίαση τα επόμενα χρόνια.

  1. Ενότητα: Λαμπρόπουλου ή Ελαιοτριβείο 3 γενιών (νερού, ατμού-πετρελαίου, ηλεκτρισμού) μηχανημάτων στον ίδιο χώρο
  2. Ενότητα: Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο-Αποθετήριο Αρχειακού Υλικού (Ιστορίας κ Λαογραφίας).
  3. Ενότητα: 1η Φάση Εγκατάστασης στον Οικισμό (1200-1800): κτηνοτροφία, σχινοίτες και οι καλύβες τους, και η αρχή των καλλιεργειών.
  4. Ενότητα: 2η Φάση Εγκατάστασης στον Οικισμό (1800-1850): αρχή παραδοσιακών επαγγελμάτων: αλιεία, γεωργικά, ξυλουργός, σιδεράς, τσαγκάρης, χτίσιμο εκκλησίας και η ζωή σε μόνοχωρο σπίτι (ζώα και άνθρωποι μαζί).
  5. Ενότητα: 3η Φάση Εγκατάστασης στον Οικισμό (1850-1970): παντοπωλείο, κουρείο, ραφείο και Ιατρείο-Φαρμακείο και άλλες επιστήμες να αναδεικνύονται ως επαγγέλματα εντός/εκτός σπιτιού (στον 1ο όροφο): με την σκηνογραφική ανάδειξη ενός τοπικού μικρού αρχοντικού αρχών του 1900. Στο ισόγειο παρουσιάζεται και το «Κατώι» της ίδιας εποχής (αποθηκευτικά τροφίμων/ποτών/ πρώτων υλών).
  6. Ενότητα: Εξωτερικών χώρων: με ξυλόφουρνο, πατητήρι, πρόχειρη αποθήκευση εργαλείων/ βαρελιών/ κ.α., ικανό να δέχεται εκπαιδευτικά: κεραμικών, κρασιού, μαγειρέματος, κ.ο.κ.
  7. Αναφορές και περισσότερες πληροφορίες:

    • Επίσημη σελίδα στο Facebook
    • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6971-554473 2691028507
    • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
    • Φωτογραφίες: © Μουσείο Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία