Ιστορικό Δ.Δ. Ελαιώνα

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Διακοπτού βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο Ελαιώνας (Τρυπιά) που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών και διαθέτει όλη την υποδομή για ευχάριστη διαμονή και εξυπηρέτηση. Γύρω οικισμοί είναι η Τερψιθέα και το Μετόχι (το οποίο ανήκε στη μονή Μεγάλου Σπηλαίου).

Ο οικισμός Τρυπιά ως παλαιότερος οικισμός απογράφεται από το 1835 με 4 κατοίκους μόνο. Από το 1848 όμως μαζί με το Μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου απογράφονται κανονικά, με μεγάλες αυξομειώσεις όμως του πληθυσμού λόγω των συχνών μετακινήσεων των κατοίκων. Το Μετόχι απογράφεται αυτόνομα πλέον από το 1961 και ο οικισμός Τερψιθέα, σύμφωνα με μαρτυρίες, δημιουργήθηκε τη δεκατία του '60.

Η παλαιότερη θέση του οικισμού Τρυπιά ήταν ψηλότερα, στο σημείο όπου βρισκόταν η Αρχαία πόλη Βούρα. Όσον αφορά την ονομασία του οικισμού Τρυπιά, μια εκδοχή είναι πως προέρχεται από τη μυθολογική αναφορά στη Σπηλιά του Ηρακλή (τρύπα-τρυπιά). Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει για το σπήλαιο αυτό ότι κατεβαίνοντας από τη Βούρα (αρχαία πόλη) προς τη θάλασσα συναντά κανείς το ποτάμι του Βουραϊκού και βλέπει μέσα σε σπηλιά το άγαλμα του Ηρακλή. Αυτή η αναφορά αποτελεί και τη πιο αξιόπιστη μαρτυρία για την ακριβή θέση όπου βρισκόταν το σπήλαιο που είχε αφιερωθεί στη λατρεία του μεγαλύτερου ημίθεου της αρχαιότητας. Μια άλλη εκδοχή είναι πως επειδή τα σπίτια της περιοχής ήταν πολυ χαμηλά τα οποία αποκαλούσαν "τρύπες", ήταν και η αιτία να ονομαστεί ο οικισμός έτσι.
Η σημερινή πλέον ονομασία του οικισμού, Ελαιώνας, βασίζεται στη μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
 

Αριθμός Κατοίκων (απογρ. 01) 812

 

Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Ελαιώνα:

Πρόεδρος: Χριστοδούλου Σπυρίδων

 • Δημόπουλος Ιωάννης 
 • Παλαιολόγου Θεοφάνης 
 • Τριανταφυλλόπουλος Ηλίας
 • Τζαβάρας Βασίλειος

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία