Ντούλα Μουρίκη

(Αμπελόκηποι Αιγιαλείας, 17 Ιουνίου 1934 - Αθήνα 25 Νοεμβρίου 1991)

Η Ντούλα (Αρχοντούλα) Μουρίκη ήταν Ελληνίδα πανεπιστημιακός, βυζαντινολόγος και ιστορικός τέχνης γεννημένη στους Αμπελόκηπους Αιγιαλείας. Με το έργο της έθεσε τα θεμέλια για τη διάσωση της βυζαντινής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Ιστορία της τέχνης. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Χέρντερ (1987) από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ιδιαίτερη πατρίδα της και το 1956 πήρε το πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Δύο χρόνια αργότερα έγινε και πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας. Την ίδια περίοδο είχε φοιτήσει με υποτροφία στη Σορβόννη και στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 πάλι με υποτροφία στο Πρίνστον από όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις καλές τέχνες με άριστα. Στο ίδιο πανεπιστήμιο αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας το 1970 και ήταν η πρώτη γυναίκα που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Ντούλα Μουρίκη
Ντούλα Μουρίκη
Με τον καθηγητή Kurt Weitzmann στο Princeton
Ντούλα Μουρίκη
Μάιος 1978, Συμπόσιο Βυζαντινών Σπουδών Venetian Mosaics and Their Byzantine Sources Από αριστερά προς τα δεξιά: Ντούλα Μουρίκη, Hugo Buchthal, Susan A. Boyd, Irina Andreescu, Ernst Kitzinger. Μπροστά καθιστός ο διοργανωτής του Συμποσίου, καθηγητής Otto Demus.

Το 1971 έγινε ξανά η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καθηγήτρια στην έδρα της Γενικής Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το σημαντικότερο ίσως έργο της είναι η μονογραφία της για τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου, που εκδόθηκε το 1985. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της μελέτησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά.

Εργογραφία

Πηγές-Βιβλιογραφία

  • Wikipedia
  • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 17 (1993-1994)
  • Αντώνης Κ. Αντωνιάδης, Μαίρη Άσπρα - Βαρδαβάκη, Μυρτάλη Αχειμάστου - Ποταμιάνου και άλλοι, Λαμπηδών: Αφιέρωμα στη μνήμη της Ντούλας Μουρίκη, (επιμ. Μαίρη Άσπρα-Βαρβαδάκη), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ, 2003, ISBN 978-960-254-632-1.
  • Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

    Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
    Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

    Gadgets

    • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

      Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

      Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

      Περισσότερα

    • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

      Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

      Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

      Περισσότερα

    • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

      Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

      Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

      Περισσότερα

    Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
    Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
    Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία